fbpx

Kun je Qigong beoefenen, ook als je bijna geen tijd hebt? Ja zeker, dat kan. In de vorige 5-minuten Qigong blogs hebben we aandacht gegeven aan het ontspannen van je buik en de massage van de navel. Dit keer een oefening die iets meer concentratie vraagt; de Qi douche.

Uitgangspunt voor deze oefening is dat het hele universum een oceaan van Qi is. Veelal vertalen we Qi als ‘energie’, maar in feite reikt het veel verder dan dat. In Zhineng Qigong werken we met het oerniveau van de Hunyuan Qi, wat verwijst naar de oer-beweging waaruit alles ontstaat. Het woord levenskracht komt misschien nog wel het dichtste bij.

Alhoewel de Qi oceaan net zo goed ver weg is, als dichtbij, is het voor de beoefening goed om die Qi oceaan voor te stellen als dat je net zo groot bent en uitreikt tot in de oneindige ruimte van het hele universum.  Daarmee reik je als het ware uit naar die oerlevenskracht die nog niet is ingevuld en waarin alle mogelijkheden aanwezig zijn.

In de Qi douche oefening reik je uit naar die oerlevenskracht en nodigt die uit om door je heen te stromen en daarbij je hele lichaam op te schonen en te ontspannen. Het is als een heldere douche, waterval of lichtscan die door je hele lichaam stroomt.

De oefening kun je zittend of staand uitvoeren:

Laat je eerst je handen naar beneden hangen en stel je voor dat je handen tot diep in de aarde reiken, of tot in de ruimte onder de aarde. Dan til je langzaam je handen op, met gestrekte armen, waarbij je uitstrekt naar de oneindige ruimte van het universum. Je voorstelling is hierbij dat je de Qi van het universum verzamelt en optilt, tot boven je hoofd. Nu je handen boven je hoofd zijn, met je handpalmen richting je hoofd, transformeren je handen in een Qi douche die de Qi door en over je hele lichaam laat stromen. Je laat je handen langzaam zakken en kunt de douche zo langs en door ieder lichaamsdeel laten stromen. Ieder lichaamsdeel ontspant en wordt als het ware schoongespoeld met Qi. Herhaal de oefening liefst tenminste drie keer en als je tijd hebt meer.

De Qi douche creëer je met jouw concentratie en voorstellingsvermogen en kan heel verhelderend en ruimtescheppend werken. Wanneer je het regelmatig herhaalt kan de ontspanning en helderheid steeds langer in jou aanwezig blijven, tot het als het ware een basis in jezelf wordt waar je heel makkelijk naar terug kunt keren, in ieder moment.

De Qi douche kun je eventueel combineren met La Qi, zoals ik deed in deze ochtendles: