fbpx
Selecteer een pagina

Absorberen en de volgende stap

Tai Chi is en blijft een bron van praktische inzichten voor het dagelijkse leven. Zo sprak mijn leraar een tijdje geleden over ‘Absorberen en de volgende stap’.

Iedere dag en iedere minuut en iedere seconde zijn er oneindig veel indrukken die op ons af komen. Behalve dat waar jij bewust van bent, zijn er nog veel meer onbewuste indrukken. En mocht je nu nog steeds denken dat het onderbewuste minder belangrijk is, denk dan even terug aan die keer dat je thuis kwam na een autorit en besefte dat jij je niets van de rit kon herinneren.

Talloze indrukken die ons systeem continu dient te verwerken. Ook de verwerking gebeurt gelukkig grotendeels onbewust – bijvoorbeeld als we slapen – maar toch merk je dat als de hoeveelheid indrukken te groot of te heftig wordt dat het verwerkingsproces stagneert. Het kan zelfs zijn dat er een vicieuze cirkel ontstaat waarin we minder goed kunnen slapen, nog minder kunnen verwerken et cetera.

Terug naar ‘Absorberen en de volgende stap’.

Dat is waar Tai Chi over gaat.

In de vorm zie je continu een afwisseling van een terugtrekkende beweging en dan weer een uitstrekkende of duwende beweging.

Een inademing en een uitademing;

Een ontspannen en strekken;

Oftewel een absorberen…

Waarbij je de energie die op je afkomt volledig in je systeem absorbeert en via het lichaam naar de aarde laat afvloeien en daar naar twee meter onder het aardoppervlak brengt.

…en de volgende stap zetten,

wat te vergelijken is met de reactie op de impulsen die je op ieder moment ontvangt. In het dagelijkse leven zijn er impulsen waar je direct op reageert. Bij andere impulsen kan het zijn dat je de energie opslaat om pas jaren later de volgende stap te zetten.

Het gaat om de combinatie van deze twee elementen.

Wat tegenwoordig bij veel mensen waar te nemen valt, is dat het leven stagneert. We draaien dan eigenlijk nog maar op één patroon en het leven lijkt een zich continu herhalend verhaal waar weinig variatie in zit.

Tai Chi helpt om de energie weer te laten stromen, zodat we èn de impulsen goed kunnen verwerken èn stappen kunnen zetten en vooruit kunnen in ons leven.
Chi Kung in Den Haag

Qigong is de kunst van het verfijnen en beheren van levensenergie. Daarmee creëer je een gezonde balans op fysiek èn psycho-emotioneel niveau. Het is een eeuwenoude zelfzorg methode die je inzet om je gezondheid goed te houden en te bevorderen.

Om er de voordelen van te ervaren is het allerbelangrijkst om het te doen. Vandaar dat ik je graag uitnodig voor mijn gratis online Qigong ochtendlessen en de lessen die ik verzorg in Den Haag.

Heb je specifieke vragen of is je situatie niet geschikt om aan te sluiten bij de standaard groepslessen? Neem dan contact met me op.