fbpx

Een tijdje geleden was ik naar een concert van Lady Gaga (jaja, ik benoem het even omdat mensen dat niet van mij verwachten en dat maakt het extra leuk 😉 ) Het was super gaaf en als ik naar zo’n evenement ga, dan ga ik er helemaal in op. Je zult je afvragen, wat heeft dat te maken met burnout?

Het concert was in Arnhem en ik was met een speciale concertbus vanuit Den Haag mee gegaan. Die rijdt echter niet een rechtstreekse route, maar gaat ook langs Rotterdam, Delft en dan Den Haag. Om drie uur ’s nachts kwam ik thuis en om kwart voor zeven stond mijn wekker. Ik instrueerde mezelf dat ik vier uurtjes diepe goede slaap zou hebben en werd fijn wakker.

Het enthousiasme en de energie van het concert zat nog helemaal in me. Ik zocht filmpjes op en keek mijn eigen filmpjes nog eens na. Ik had super veel energie en ging goedgemutst aan het werk. De dag was gevuld en zo ging ik door. Het leek alsof de korte nacht me geen energie had gekost – ik was juist vol enthousiasme!

Maar ja, als Qigong beoefenaar ben je snel bewust van je eigen energie, dus toen er even een moment van rust was, besefte ik dat ik wel vol enthousiaste en wilskracht- energie was, maar dat de energie in mijjn onderste dantian leeg was. En dat als een dergelijke situatie lang aanhoudt, omdat je daar eigenlijk niet bewust van bent, dit leidt tot burnout.

De onderste dantian is het energiereservoir in de buik waar onze fysieke Qi wordt opgeslagen. In de Japanse traditie noemen ze het Hara, in de Chinese is het de onderste dantien. In beide tradities wordt veel belang gehecht aan het vullen en krachtig maken van die onderste dantien. Het is onze basis!

Behalve fysieke energie beschikken we ook over de energie van enthousiasme, gedrevenheid en wilskracht. Dit is een ijzersterke combinatie. Vanuit enthousiasme en gedrevenheid kunnen we de hele wereld aan! Denken we ;-0 Want als we alleen nog doorlopen op gedrevenheid en wilskracht, maar onze fysieke energie niet goed wordt aangevuld, dan gaat het lichtje op een gegeven ogenblik toch uit. Het lichaam roept je dan vanzelf tot de orde en dan is het zaak goed te (leren) luisteren.

Vaak willen we zo snel mogelijk weer door. We proberen het te analyseren om helderheid te krijgen, zodat we weten welke stappen we moeten zetten. Maar dat kun je dan wel vergeten. Qigong helpt ons om dan juist te ontspannen en even niets te willen. Te accepteren dat je het even niet weet en met kleine oefeningen dichtbij jezelf te komen, in zachtheid en liefde. Zo vul je stukje bij beetje jouw potje weer met energie en als dat voldoende gevuld is, komt er ook weer helderheid.

Ik wens je die ontspanning, acceptatie, zachtheid en liefde – en natuurlijk dat gevulde potje energie.