fbpx

Weerstand is er in vele vormen en maten en iedereen kent het. Soms is het heel duidelijk en andere keren zo subtiel dat je het nauwelijks door hebt. Je hebt gewoon niet zo veel zin, je baan is toch ook stom, of die persoon irritant. De vraag is of dat inderdaad de werkelijkheid is, of dat het jouw houding is die bepaalt?

Wanneer je het leven gaat beschouwen in termen van energie – en dat alles een vorm van energie is – dan ontdek je al snel dat jouw houding bepalend is hoe je jouw leven en de wereld ervaart. We ontkomen dan ook niet aan zelfonderzoek, want vaak zijn we ons nauwelijks bewust dat we daar een keuze in hebben.

Dit zelfonderzoek is niet een psychologisch onderzoek naar de oorzaken in het verleden. Waar ik op doel is wat Yoginâm als volgt benoemt:

“When you want to create a different Consequence, you have to create a different Cause.’

Als je een ander leven wilt, of misschien beter gezegd een andere kwaliteit van leven, dan zul je een andere oorzaak moeten vormen.

Een paar maanden geleden was ik voor mijn werk op kantoor. Sinds Covid blijven de meeste van mijn collega’s thuis werken en dit keer was ik alleen. Het is een baan waarin ik de financiële administratie voor een milieu-consultancy bedrijf verzorg. Het is qua inhoud niet wat ik ambieer, maar ik kan het, het geeft me financiële zekerheid (na 15 jaar heel lage inkomsten en de onzekerheid van volgende opdrachten) en het gevoel dat ik het team ondersteun geeft een zekere voldoening.

Maar vandaag niet. Ik heb echt geen zin en ik ben ook super moe. “Pff, wat doe ik hier! Waarom werk ik hier? het is toch belachelijk dat je een baan moet hebben om geld te verdienen? Waar je tegen je zin in naar toe sleept, zelfs al heb je helemaal geen energie!? Nou ja, laat ik maar wat koffie drinken, het nieuws lezen….” De ochtend gaat voorbij met vele omtrekkende bewegingen. Na ieder klusje, keert de ‘geen-zin–ik-ben-moe-gedachten-gevoelens-cirkel’ terug.

Tot ik ‘m plots doorzie. Dit ligt niet aan de baan. Dit ligt niet aan hoe onze maatschappij in elkaar zit. Noch aan de wat muffige geur van het kantoor. De oorzaak ligt in mij! Het is mijn houding die bepaalt! In dat doorzien gebeurt iets, ik kan het gevoel toelaten, de weerstand lost op en….ik ben niet meer moe! De rest van de dag heb ik volop energie en doe ik met plezier mijn werk.

Zo duidelijk als die dag heb ik het niet meer meegemaakt. Het was een echte eye-opener. Wat mij vooral bij blijft is dat mijn energieniveau zo drastisch veranderde op het moment dat ik het doorzag. Weerstand in al zijn vormen is een echte energieslurper.

Kunnen we dan voorkomen dat we in weerstand komen te zitten? Mij lukt dat nog niet altijd. En vaak duurt het even voor ik doorheb dat ik erin zit. Het lijkt in dat moment namelijk de meest normale en logische zaak van de wereld. Wellicht dat dit verhaal je helpt om er wat vaker bewust van te worden. Op het moment dat je er bewust van word, kun je er namelijk iets mee. Het kan dan helpen om een paar minuutjes te mediteren. Laat het gevoel van weerstand – en de spanning die dit in je lichaam heeft opgeroepen – toe, ben even dicht bij jezelf met het gevoel van een zachte glimlach en ontspan.

Pas op, het kan zomaar zijn dat je plezier krijgt in dingen die je altijd stom hebt gevonden 😉