fbpx

Bij het woord healing kan het zijn dat je een zwaar gevoel krijgt. Blijkbaar is er iets niet in orde en dat moeten we wel serieus nemen. Maar zou het niet zo zijn dat juist dat zware gevoel healing in de weg staat? Toen ik afgelopen mei in China was vertelde master Jianshe een mooi verhaal over waarom het slim is om onafhankelijk van je omstandigheden dingen te doen waar je blij van wordt.

Jianshe vertelde over een retraite die hij in Spanje had gegeven. Eén van de deelnemers was een man met Parkinsons. De man was van oorsprong muzikant, maar vanwege de ongecontroleerdheid van zijn bewegingen had hij zijn gitaar aan de bomen gehangen. Hij schaamde zich voor zijn staat en durfde geen muziek meer te maken, want die was niet meer zo mooi als vroeger.

In de loop van de retraite knapte de man op en op de derde avond was iedereen gezellig bij elkaar. Jianshe vroeg de man of hij zijn gitaar bij zich had. En ja, ondanks dat hij nooit meer speelde, was de gitaar altijd bij hem. Dus werd hij aangemoedigd om te spelen. Jianshe kreeg bijval van de andere mensen en ze haalden de man over. Hij speelde weer. Voor het eerst sinds jaren. En bleef een uur lang vlekkeloos spelen, zonder last te hebben van tremors. Je kunt je wel voorstellen dat iedereen volop genoot, zowel van de muziek, als van deze schitterende overwinning.

En dan had Jianshe nog een ander verhaal, deze van een vrouw die al jaren continu pijn had. In de loop van die retraite vertelde deze vrouw dat ze een pijnlijke relatie had met haar zoon. Tot haar grote verdriet had ze hem al een aantal jaren niet meer gezien. Vanuit de holistische visie van Zhineng Qigong staan dit soort hartezeer en fysieke pijn niet los van elkaar. Die avond nodigde Jianshe de vrouw uit om te dansen. Om alles te vergeten en haar passie te uiten in de dans. En dat deed ze. De hele avond.

Halverwege de avond kreeg ze een berichtje van haar zoon, dat hij haar wilde zien….

Dit zijn verhalen van echte mensen, van mensen die terug keren bij hun blijdschap, hun passie, hun drijfveer en van daaruit genezing vinden. Vandaar dus ‘Doe dingen waar je blij van wordt’. Want dan stroomt je energie vanzelf en beweeg jij vanuit je essentie.

Het doet me ook denken aan mijn favoriete quote van Joseph Campbell:

“Follow your Heart
And doors will Open
Where you never expected them to be”

Wanneer je dat volgt, wordt healing een verhaal van licht en blijdschap. Want in essentie ben je al heel en die heelheid kan zich dan weer manifesteren. De verhalen die ik je hier vertel zijn slechts twee voorbeelden, maar er zijn er natuurlijk heel veel meer.

En als je nou fysiek beperkt bent en niet alles kan doen? Laat de schaamte achter je en vind een aangepaste vorm.