fbpx

Over het algemeen ben ik best relaxed. Veel mensen vertellen me dat ze zo heerlijk rustig worden in mijn aanwezigheid. Maar ja, alles is relatief en als ik ontspanning aanraad in mijn lessen, kijk ik natuurlijk ook altijd in mezelf in hoeverre mij dat ècht lukt.

Want hoe vaak zetten we onszelf onder druk die niet nodig is? Er is helemaal niets mis met het beste uit jezelf halen, maar het is mijn ervaring dat dit beter lukt als je daar niet gespannen over raakt. En dat zit vooral van binnen. In hoeverre je innerlijke rust ervaart onafhankelijk van je bezigheden.

Begin deze zomer kwam in een stilteretraite iedere keer weer één zinnetje terug:

“Don’t push yourself so hard”

En daarmee werd het me weer duidelijk. Want hoe vaak ben je echt bezig waar je mee bezig bent? Of is het meestal zo dat je met het ene bezig bent en je ondertussen zorgen maakt over wat je ook nog moet doen? Je staat bijvoorbeeld je ontbijt te bereiden en bent in je hoofd heel ergens anders mee bezig. En als dan iemand iets aan je vraagt, geef je eigenlijk ook maar half antwoord, of ben je er in ieder geval niet helemaal bij.

Zo vliegt ons leven aan ons voorbij zonder dat we er echt in aanwezig zijn. En dat is jammer, want het is echt wonderbaarlijk mooi. En zo kort.

“Don’t push yourself so hard”

Betekent ook dat je jezelf accepteert zoals je bent. Dat je vrede vindt in je hart en jezelf de ruimte geeft dat het af en toe ook gewoon even mag mislukken, of anders loopt dan je had bedacht.

Herken jij dit nou ook, maar weet je niet zo goed hoe je dat in praktijk brengt? Download dan de gratis minitraining. Of overweeg het online abonnement om iedere dag even zo’n momentje van rust en liefde voor jezelf te ervaren.