Tijdens de Tai Chi les gisteren, kwamen we te praten over waar ik mee bezig ben en mijn leraar vroeg wat eigenlijk ‘transcendentaal’ inhoudt in het begrip ‘transcendentaal leven’.

Kort gezegd komt ‘transcendentaal’ erop neer dat wij als mens op vele verschillende niveaus tegelijkertijd bestaan. Behalve dat we ons lichaam ervaren, ervaren we ook gedachten, gevoelens en overtuigingen. Bovendien is er nog iets dat we niet kunnen benoemen, maar dat daaraan voorbij gaat. In de wetenschap wordt dit het kwantumveld genoemd, in het Taoisme de Tao, en zo zijn er vele andere aanduidingen. Je kunt het ook zo omschrijven dat we de druppel in de oceaan zijn en tegelijkertijd de oceaan. Het is maar net welk perspectief we innemen.

Eric vertaalde dit heel mooi in zijn termen:

Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat ieder’s leven een baai is die aan die oceaan ligt. Het enige is dat bij veel mensen die baai helemaal dicht geslipt is, waardoor we de beweging van de oceaan nog maar nauwelijks ervaren. Tai Chi – Chi Kung kan helpen die baai weer te openen, zodat we het getij weer ervaren. Dan leven we veel meer in afstemming met wat het leven brengt.