fbpx

Heb jij regelmatig het gevoel dat je wel wat meer energie zou willen hebben? Zodat je niet iedere avond uitgeput op de bank hoeft te vallen. Om meer leuke dingen te kunnen doen. Maar misschien ook wel omdat je wilt herstellen van oververmoeidheid, burnout, ziekte en dergelijke. In Zhineng Qigong is daarvoor een heel eenvoudige oefening.

En je weet; eenvoud werkt!

En misschien weet je ook wel dat we veel kunnen leren van de bewegingen in de natuur. Daar lijkt alles vanzelf te gaan. Eb en vloed wisselen elkaar vanzelf af. Stagnatie en groei volgen elkaar op. Dood en leven gaan hand in hand.

Vanuit die wetenschap kun je ook zien dat er één basisbeweging is. De beweging van openen en sluiten. Voor onze voeding openen we de mond, nemen de voeding op en sluiten weer. Na het kauwen sturen we het door naar de maag die zich ervoor opent, het opneemt, sluit, verwerkt en weer doorgeeft. Een bloem opent zich naar de zon, neemt op en sluit weer als ze voldoende ontwikkeld is voor de volgende fase.

Die beweging van openen en sluiten kunnen we inzetten voor een ongelooflijke energieboost.

Want wat op materieel niveau plaatsvindt, kun je ook waarnemen als je kijkt naar de energie van de mens. Van nature wisselen we energie uit met de omgeving, de natuur en het universum.

Die uitwisseling gaat normaliter onbewust. Maar soms merk je het indirect. Wanneer je bijvoorbeeld plots moe bent als je in een warenhuis of mensenmenigte komt. Of in positieve zin, wanneer je een fijn klooster of meditatiecentrum binnen komt en plots een soort vrede ervaart. We ervaren het als een sfeer die ons gemoed beïnvloedt. Maar je kunt er ook naar kijken in termen van energie. En dan wordt het iets waar je bewust mee kunt werken.

Waarom hebben kinderen zo enorm veel energie ter beschikking? Omdat de uitwisseling van energie nog helemaal open staat. Zonder er iets voor te hoeven doen, nemen ze vanzelf energie op. En wisselen ze die uit.

Als je het goed beschouwt is het universum een onuitputtelijke bron van energie. Het is die oorspronkelijke levenskracht waaruit alles ontstaat. Die opgeslagen is in dat kleine zaadje waar een grote boom uit groeit. En in die kleine cellen die leiden tot de geboorte van een nieuw mens. De kracht die tot verwondering leidt en waar we niet zonder kunnen.

Het lastige is dat door hoe we met het leven om hebben leren gaan, we een soort muurtjes hebben opgebouwd in die uitwisseling. Door spanning vast te houden in het lichaam, stroomt de energie minder goed door. En dat is niet alleen binnen het lichaam. Maar ook in de uitwisseling met die levenskracht die overal in het universum volop aanwezig is.

Voordat ik nu al te lyrisch wordt over dit wonder van leven, keren we terug naar de vraag hoe je dit in kunt zetten.

Hoe zorg je voor die energieboost!?

In Zhineng Qigong zijn er een tweetal basisoefeningen die dit openen en sluiten bewerkstelligen en versterken. Dat zijn ‘La Qi’ en ‘Lift Qi Up Pour Qi Down’. Beide oefeningen zijn zoiets als het inpluggen op het elektriciteitsnetwerk.

De beoefening van La Qi:

Ga rustig zitten, ontspan je hele lichaam en voel dat je eigenlijk gemaakt bent van energie.

Breng je handen voor je buik met de handpalmen tegenover elkaar, alsof je een ‘qi bal’ vast houdt.

Begin je handen te openen en te sluiten.

Wanneer je de handen opent, denk dan aan het oneindige universum; open en breidt uit vanuit diep in je lichaam. Voel alsof je lichaam in qi (energie, levenskracht) verandert en groter wordt en samensmelt met de natuur, het qi veld van de wereld en het universum. Alsof je één wordt met dat universum.

Wanneer je de handen sluit, denk dan weer aan diep in jouw lichaam en breng de pure levenskracht van het universum tot diep in je lichaam. Voel dat je lichaam gezond is, stralend, ontspannen, vredig en vol vitaliteit.

Herhaal dit een tijdje.

Om het af te ronden breng je de handen naar je navel, leg je ze op elkaar op de navel en koester je de qi in je buik.

Wanneer je dit regelmatig herhaalt, ga je het effect steeds meer ervaren. En ben je in staat om steeds meer energie te verzamelen en op te nemen. De grondlegger van Zhineng Qigong heeft van deze oefening gezegd dat als je dit veel doet, iedere ziekte te genezen is. Een mooie uitdaging zou ik zo zeggen 🙂

Vind je het nog lastig? Of wil je hier meer over weten? In mijn lessen – online en offline – komt dit onderwerp regelmatig terug. Door het samen te oefenen kun je meeliften op mijn ervaring en ik motiveer je graag om het je toe te eigenen.