fbpx

Wanneer je tegenslag ervaart, ziekte, disbalans, depressie e.d. denk je al snel dat er iets mis is met je en gaat op zoek naar ‘healing’. Het bijzondere is dat healing en ook Qigong niet uit gaat van  ‘wat er mis is’. Beiden richten zich op het bevorderen van wat gezond is in jou. Je bent al heel!

In essentie is er niets mis met je. Nooit.

Het enige is dat je in de loop van je leven bepaalde programmeringen en patronen hebt opgebouwd waardoor je niet meer bewust bent van die essentie, van die heelheid. We zijn gaan geloven in gebrek en ‘waar je aandacht naartoe gaat, dat is wat je creëert’. Of in Qigong termen: ‘where the mind goes, the Qi follows to flow’. Dus als we geloven in gebrek, dan creëren we gebrek.

Toen ik de eerste schuchtere stappen zette op het pad van ‘healing’, bracht me dat in eerste instantie vooral bij ‘trauma therapie’. Het onderzoek van je herinneringen waar het mis is gegaan. Ik voelde me buiten gesloten, was vaak gepest, was bang voor de ‘boze buitenwereld’ en was bovendien behoorlijk sensitief waardoor een uurtje ‘gezellig winkelen’ kon uitlopen op een totaal gebrek aan energie.

Nu kan een stukje bewustwording van hoe je geworden bent tot waar je nu staat, zeker nuttig zijn. Toch merkte ik dat ik er niet verder mee kwam. Het bleef in cirkeltjes rond draaien. Er waren ‘doorbraken’ en ‘releases’, maar ik liep ook iedere keer opnieuw vast.

Na verloop van tijd ontdekte ik andere ingangen, waaronder sjamanistische healing, msytiek en later ook Qigong. Via deze wegen besefte ik steeds meer dat het niet gaat om ‘het onderzoeken van wat er mis is’, maar juist ‘dat te bevorderen wat er goed is’.

In essentie ben je al heel. De vraag is dan hoe je weer bewust wordt van die essentie. Je gaat onderzoken ‘wat is die essentie’ of ‘wie of wat ben ik eigenlijk in essentie’?

Dan kun je ontdekken dat je een heel ruimtelijk bewustzijn bent en binnen die ruimte verschijnt je leven, je ervaren. Zoals een Qigong vriendin van me mooi verwoord ‘Dan sta je in het Qi veld en beseft dat de ‘blauwe hemel’ niet alleen boven je hoofd is, maar ook onder de aarde en dat je daar onlosmakelijk mee verbonden bent.’

Nu klinkt dit heel mooi en heerlijk, maar als je ziekte of tegenslag ervaart, ervaar je dat toch heel anders!?

In dat geval geef ik je graag in overweging dat het leven altijd zoekt naar een optimale balans en harmonie. Zou het mogelijk zijn dat het leven je uitnodigt op deze reis?

In Qigong, sjamanisme en mystiek vond ik richtingaanwijzers om weer te verbinden naar die ruimte, gewaar te worden van die essentie en zo weer vertrouwen te krijgen in het leven zelf. En haha, ik geef daar niet alleen les in, maar ook healing 😉