fbpx

Je hebt het vast wel eens te horen gekregen; ‘ach, je moet het gewoon loslaten’. Het lijkt het magische woord te zijn voor de oplossing van al je problemen. Wanneer je kunt loslaten komen vreugde en tevredenheid vanzelf tevoorschijn.

Maar….
Hoe doe je dat!?

Wanneer jij te horen hebt gekregen dat je iets moet loslaten, is het vast iets waarover jij je flink kunt opwinden. Een eigenschap in jezelf waar je niet zo trots op bent. Zorgen over je werk. Je relatie. Of misschien wel iets wat er in de wereld gebeurt. Wat het ook is, het is iets dat je aangrijpt.

En hoe je ook je best doet, er lijkt geen einde aan te komen. Alle gevoelens en gedachten buitelen over elkaar heen in een zich continu herhalend verhaal. En die stroom is bijna niet te stoppen.

Ook ik werd er regelmatig mee geconfronteerd, tot ik op het volgende zinnetje stuitte:

Loslaten is het omhelzen!

Het kwam als geroepen. Want ja, ik voelde me juist in die dagen verscheurd en kon niet slapen van de malende gedachten, het gevoel van verdriet en ….nou ja, je weet wel, zo’n moment waarop je liefje plots gezegd heeft ‘nee, niet meer’.

In die situatie kwam ik dit magische zinnetje tegen:

Loslaten is het vraagstuk omhelzen…..

ik begon wat schuchter en probeerde me voor te stellen dat de hele situatie, inclusief alle betrokken zich in een soort ruimte voor mij bevonden. En dat ik die hele situatie omhelsde.

Zonder te proberen iets te veranderen.
Alleen maar omhelzen.
Zowel de schoonheid als de pijn.
Een hele tijd.
Net zo lang, tot ik merkte dat er iets begon te verschuiven. Langzaamaan ontstond er rust. En was het vraagstuk niet langer problematisch. In mij ontvouwde zich een diep gevoel van tevredenheid en innerlijke stilte.

Ademloos staarde ik nog een tijdje naar de sterrenhemel boven mij voordat ik in alle rust mijn bed opzocht. Nu kon ik rustig slapen en de volgende dag werd ik heerlijk uitgerust wakker.

Die dag bleek de magie verder te werken. Niet alleen in mij was er rust ontstaan; het had doorgewerkt in de hele situatie. Toen ik de betrokken personen weer tegen kwam….

was het probleem verdwenen als sneeuw voor de zon!

Ik kon in openheid aanwezig zijn en al snel kwam de hele situatie tot een wonderschone oplossing.

Dus laat me dit aan je meegeven;

wanneer je problemen ervaart, wat het dan ook is, groot of klein, van binnen of van buiten:

omhels ze!