Wanneer je Qigong in wilt zetten om te herstellen van klachten, komt steevast de vraag ‘hoe lang moet ik oefenen?’ Van de Chinese meesters hoor je al snel indicaties van tenminste 4, 6 of 8 uur per dag, iedere dag. Als Westerlingen zetten we daar graag onze vraagtekens bij, want als we er zoveel moeite voor moeten doen, klinkt dat pilletje dat je van de dokter kunt krijgen, toch wel heel veel gemakkelijker. We zijn gewend aan instant oplossingen en verwachten dat ook op het gebied van gezondheid. Maar wie zijn gezondheid serieus neemt, weet dat een pilletje alleen de oplossing niet gaat bieden.
In praktijk ken ik mensen die 6 uur per dag oefenden en herstelden van kanker, MS, diabetes en Parkinsons en ik heb mensen gekend die 6 uur per dag oefenden en uiteindelijk overleden aan de ziekte die ze probeerden te overwinnen. Hoe zit dat nou eigenlijk?
Master Jianshe zie hierover het volgende:
“Vertrouw voor de volle 100% in je herstel. Heb je nog niet dat volledige vertrouwen? Ga dan heel veel oefenen!”
Herstel van uitdagingen op het gebied van gezondheid – fysiek, mentaal en emotioneel – ligt niet per se in de oefeningen. De sleutel ligt in jouw bewustzijnsstaat in combinatie met het beheer van je emoties:
- Oefen je vanuit angst of oefen je vanuit liefde en compassie?
Iedere gedachte en iedere emotie heeft een chemische reactie in je lichaam. Negatieve emoties – angst, woede, je zorgen maken e.d. – geven als het ware een giftige stof af, een negatief signaal. Terwijl liefde en compassie een positief signaal afgeven. Het in beheer nemen van je emoties is minstens zo belangrijk als de fysieke oefeningen doen.
Nu is dit makkelijk gezegd wanneer je goed in je vel zit, maar het wordt een stuk lastiger wanneer je een diagnose krijgt die vanuit Westers perspectief onomkeerbaar is. Het in beheer nemen van je emoties is dan het durven voelen en erbij blijven. Tegelijkertijd kun je in je Qigong beoefening de Qigong staat van ontspanning en openheid opzoeken, keer op keer. Hoe vaker je die Qigong staat ervaart, hoe meer die op alle momenten van je leven doordringt en je draagt.
2. Ben je aan het strijden tegen ziekte of kun je het ‘omarmen’?
In onze wereld hoef je niet ver te zoeken of je komt het woord ‘strijd’ tegen. We strijden tegen kanker, we strijden tegen het virus, we strijden tegen iedere ziekte en tegenslag. Wat we hierbij vergeten is dat strijd eigenlijk altijd tot meer strijd leidt, inclusief een hoop negatieve emoties en slachtoffers. Hoe zou het zijn als je een ziekte – of gezondheidsuitdaging – vanuit compassie gaat benaderen?
3. De kracht van wilskracht
In het Medicineless Hospital beoefenden mensen dagelijks vele uren Qigong en velen ervoeren hier genezing. Van de vele verhalen hierover, is er eentje die er uitspringt als we het hebben over wilskracht:
Op een gegeven ogenblik was er een staande meditatie in zwang die met name goed was voor het hart. In deze meditatie sta je met je armen wijd. Eén man met hartklachten vertelde op een avond tegen zijn kamergenoten dat hij deze staande meditatie gedurende de hele nacht zou doen. De man ging staan en zijn kamergenoten gingen slapen. Ze hoorden de man kreunen van de pijn en zagen hoe hij continu worstelde om zijn armen hoog te houden, maar hij bleef volhouden. De volgende ochtend stond hij nog steeds en na zoveel uur moesten zijn kamergenoten hem helpen om zijn armen weer in beweging te brengen. Hij werd op bed gelegd, sliep lange tijd en bleek hersteld van al zijn klachten.
Qigong is dus meer dan alleen fysieke oefeningen doen. Het gaat ook over je basishouding, over hoe je omgaat met je gedachten en gevoelens ne over wilskracht. Tegelijkertijd kunnen de oefeningen je helpen om die basishouding, je gedachten en gevoelens e je wilskracht langzaamaan om te buigen in een richting die meewerkt aan herstel.
Wanneer je met fysieke uitdagingen te maken hebt, zou ik zeker aanraden tenminste 2 uur per dag te oefenen, als dat mogelijk is. Probeer daarbij creatief te zijn en verdeel het bijvoorbeeld in meerdere blokken die verdeeld zijn over je dag. Probeer in je beoefening je geest echt te focussen op het uitvoeren van de beweging en de oefening. In zachtheid en met een innerlijke glimlach.
Zoals Bianca Mollé besefte (hersteld van Parkinsons):
“Toen ik voor het eerst hoorde dat ik 6 uur per dag moest oefenen, dacht ik ‘ja hoor, doe effe normaal!’ Maar later besefte ik dat als ik dat niet doe, het vooruitzicht is dat mijn lichaam verder gaat aftakelen en de kwaliteit van leven afneemt, 24/7. Of ik kan 5 of 6 uur per dag oefenen en de rest van de dag voel ik me stukken beter!”
Of Andreas Wagner (herstel van MS, osteoporose, diabetes):
“Ik begon met de Lift Qi Up Pour Qi Down en merkte dat ik me daarna veel beter voelde. Enige was dat dit plezierige gevoel na een kwartier of een half uur alweer weg was en ik terug was bij af. Dus ging ik het nog maar eens doen. En weer. En weer. Zo oefende ik 5 tot 6 uur per dag.
En als het dan even toch niet lukt?
Zit jezelf niet op de kop. Ontspan. Geef jezelf die ruimte. Morgen is weer een nieuwe dag. 😊
PS over die laatste opmerking een persoonlijke noot: in mijzelf heb ik weleens gemerkt dat wanneer ik mijn beoefening een tijdje minder trouw deed, ik mezelf bijna afstrafte daarvoor door het nog langer uit te stellen; net alsof ik voor mezelf bepaalde dat aangezien ik het niet deed zoals ‘gewenst’, ik het blijkbaar niet waard was. Nou ja, onzin natuurlijk! Ieder moment is een goed moment om je beoefening weer op te pakken!
PS2. Als minimum kun je natuurlijk ook gewoon lekker meedoen met de gratis ochtendlessen die ik van maandag t/m vrijdag geef om 8 uur. Ze duren 20 minuutjes en zijn online. Wil je meedoen? Schrijf je dan even in voor mijn nieuwsbrief en je krijgt de link toegestuurd.