fbpx

Wanneer ik mensen vertel dat ik Qigong les geef, krijg ik 9 van de 10 keer een vraagteken-gezicht. Om het kort toe te lichten, vertaal ik het dan maar naar ‘Chinese Yoga’ of ‘Mindful Bewegen’, maar wist je dat zelfs als je nog nooit van Qigong gehoord hebt, je het toch al beoefent?

Qigong betekent ‘het beheren van de Qi, energie, levenskracht’. Het gaat er dus over hoe jij met je energie om gaat en daar maak je continu keuzes in. Zelfs wanneer een groot deel van die keuzes onbewust plaats vinden, is dat toch hoe jij je energie beheert en dus Qigong beoefent.

Vaak zijn we ons slechts beperkt bewust van hoe we met onze energie omgaan. Uiteraard kun je bewuste keuzes maken om in beweging te komen, of juist even uit te rusten, ga je de ene keer wel mee in een discussie en laat je het een andere keer even voor wat het is. Maar wat dacht je van alle emoties waarin jij je mee laat slepen of verstrikt in raakt. Of kijk eens hoe je onbeperkt energie geeft aan iedere gedachte die in je opkomt, zonder onderscheid. Wanneer je beseft dat niet alleen je gedrag, maar ook j gedachten, emoties en overtuigingen een vorm van energie zijn, komt het inzicht dat we nauwelijks geleerd hebben hoe we onze energie werkelijk in beheer kunnen nemen.

Wanneer je de wereld en het leven als één grote uitwisseling en manifestatie van energie beschouwt, kun je daaruit afleiden hoe energie zo optimaal mogelijk kan stromen, zodat ze leidt tot groter Welzijn – fysiek, mentaal en emotioneel. Van oorsprong namen Qigong masters vooral de natuur als uitgangspunt; daarin kunnen we een voorbeeld vinden van die optimale energiestroom. In de loop der tijd (enkele duizenden jaren), zijn daar honderden Qigong vormen uit voort gekomen, met ieder ook weer diverse oefeningen en uitgangspunten. De beoefening ervan helpt je bewust te worden van jouw energie en hoe je die beter kunt beheren, hoe je die krachtiger maakt en positief inzet.

Maar… als iederéén Qigong beoefent, ligt dat blijkbaar niet in de oefeningen die je kunt doen. Qigong beoefen je in ieder moment, met de keuzes die je maakt en hoe je reageert in elke situatie.

Wanneer je meer grip wilt hebben op die keuzes en jouw reactie, dan nodig ik je van harte uit voor Qigong beoefening. Het geeft meer rust, vertrouwen en vitaliteit