fbpx

“Ik ben zo gevoelig en pik de negatieve energie van anderen op. Hoe kan ik me beter afsluiten?”

Het is een vraag die veel gevoelige mensen zich stellen. En dat is niet verwonderlijk, want het is behoorlijk lastig wanneer je alle energie van anderen oppikt – en dan vooral ook de negatieve energie.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik het hartstikke leuk vond om kleding te gaan shoppen met mijn moeder. Langs de grachtjes van Utrecht lopen en genieten van alle moois. Helaas duurde dat nooit lang. Na een uur of hooguit anderhalf, was ik kapot. Ik kon niet meer en het zag dan grijs voor mijn ogen. Gewoon omdat al die energieën door me heen suisden en ik me er niet voor af kon sluiten.

Inmiddels woon ik in Den Haag en kan ik gerust uren in de stad zijn. Niet dat ik niet meer gevoelig ben, maar ook zeker niet door me af te sluiten. Want dat, zo leerde ik in de tussentijd is nou net waarom we ‘zo gezellig zijn met elkaar’. Als we ons de hele tijd moeten afsluiten, hoe kun je dan nog in open communicatie zijn met elkaar? Hoe kunnen we dan vrede en harmonie ervaren? Wanneer we muren bouwen, zullen er altijd krachten zijn die de muren willen neerhalen. Ben je altijd in strijd. Altijd in standje ‘overleven’. Het vraagt enorm veel energie en je bent altijd moe.

Ik ontdekte dat de oplossing heel ergens anders in ligt.

Pas geleden lunchte ik met een vriendin die ik al 15 jaar niet meer had gezien. Met haar heb ik destijds vele gesprekken gehad over dit onderwerp. Over voorwerpen die we konden dragen om de negatieve energie buiten te houden en over visualisaties. Maar echt een oplossing hadden we destijds niet. Inmiddels is ze gelukkig getrouwd en heeft twee schatten van dochters. En ze vertelde dat ze eigenlijk helemaal niet meer zo bezig is met die gevoeligheid en daar ook geen last meer van heeft. Hoe kan dat?

Qigong Teacher Ning benoemt het in wat beperkt Engels als volgt:

Outside thing reflect your inside thinking. You have to learn how to pick up a small piece of good thing in your life. If you do so, you will be strong. Nothing need to protect.

Mijn vertaling:

Wanneer jij jezelf vult met jouw energie, kun je nog steeds gevoelig zijn, maar is er geen ruimte voor andermans energie om in te haken. Dan voel je die energie en kan het gewoon voorbij gaan. Dan kan gevoeligheid ook een grote kwaliteit worden.

Jezelf vullen met energie gebeurt bijvoorbeeld wanneer je betekenis aan je leven kunt geven. Bij mijn vriendin zie je dat haar leven vervuld is geraakt met de liefde voor haar echtgenoot en haar kinderen en dat leven heeft haar richting en betekenis gegeven.

Zelf ontdekte ik het door te leren werken met energie en daarin healing te ervaren.