fbpx

Wanneer je Qigong beoefent, begin je vrijwel altijd met het tot rust brengen van lichaam en geest. Door je lichaam te ontspannen volgt de geest als het ware vanzelf. Het is een eerste stap om je hoofd leeg te maken. Gedurende alle beoefening probeer je dat zo te houden. Je oefent in een staat van relatieve rust en ontspanning. We noemen dit ook wel de Qigong-state.

De vraag is waarom we dat eigenlijk doen? Waarom is het in Qigong zo belangrijk om je hoofd leeg te maken?

Om antwoord te geven op die vraag is het van belang eerst weer even stil te staan bij het woord Qigong zelf:

Qi = levenskracht, energie, adem
Gong = beoefening, beheersing

Qigong is dus de beoefening en beheersing van de levenskracht en energie. Je werkt op verschillende manieren met energie. Zo zijn er oefeningen om de interne qi (de energie in je lichaam) te versterken. In Zhineng Qigong vinden we bovendien veel oefeningen om de uitwisseling van je eigen energie en die van de natuur te versterken en zo je eigen voorraad aan te vullen.

Onafhankelijk van de oefening die je doet; de energie in je lichaam wordt krachtiger en gaat steeds vrijer stromen.

Dat klinkt aantrekkelijk, toch?

Maar waar laat je die krachtiger energie eigenlijk in stromen?

Laat je die stromen in al die gedachten en gevoelens waar je de rest van de dag aan onderhevig bent? Zodat er nog meer van komen? En je de herhalende patronen die ze volgen nog eens extra bevestigt?

Aha, nee, dat klinkt plots niet zo heel aantrekkelijk. Grote kans dat je Qigong juist in wilde zetten om verandering te brengen in je leven. Om op zachte wijze los te weken van die herhaalde patronen en het verleden, zodat je aandacht en energie creatief en vrij in kunt zetten voor je leven nu.

Vandaar dus dat we in Qigong altijd eerst aandacht geven aan het tot rust brengen van lichaam en geest.

In Zhineng Qigong doen we dat met name door het opbouwen van het Qi Veld.