“Eigenlijk zijn er slechts twee emoties”, zo vertelde een Qigong-vriendin me, “dat zijn liefde en angst.” Ik had altijd gedacht dat er meer waren, want we ervaren toch ook irritatie, woede en verdriet? Toch moest ik haar gelijk geven. Als je geïrriteerd bent, of verdrietig, gestrest of gespannen, is de basis daarvan eigenlijk altijd angst. Angst om iets te verliezen of te missen, niet gehoord te worden en alles wat je denkt te moeten verdedigen.
Als het zo eenvoudig is, kun je die eenvoud dan doortrekken naar waar je voor kiest? Kun je dan kiezen voor liefde en hoe blijf je daarbij?
Wanneer we in liefde leven, stroomt het leven vrijwel moeiteloos. Alhoewel er nog steeds dalen zijn en soms tegenslag, herstellen we sneller, hebben we meer energie ter beschikking en is er een gezonde balans op fysiek, mentaal en emotioneel niveau.
Toch zijn er genoeg situaties waarin we dat weer vergeten. Die momenten dat we ondanks ons voornemen om te kiezen voor liefde, geïrriteerd raken of boos worden, de spanning in onszelf toeneemt en ons lontje korter. Zowel in ogenschijnlijk kleinere incidenten en momenten, als in het grotere perspectief van de wereld.
De vraag ‘Kies jij voor liefde?’ kwam in korte tijd drie keer op mijn pad. Een goed moment om de vraag nader te onderzoeken en opnieuw aandacht te schenken.
Met onze gedachten en gevoelens creëren we onze werkelijkheid
Wanneer je Zhineng Qigong beoefent, weet je dat dit niet alleen het werken met beweging en energie is; minstens zo belangrijk is onze mindset en alle gedachten en emoties die we hebben over onszelf, de ander en de wereld. Een uitspraak van teacher Ning hierover: “We get sick because we don’t love ourselves enough.”
Eén van de drie keer dat de vraag ‘Kies jij voor liefde’ op mijn pad kwam, was bij het lezen van De magiër van Strovolos, waarin hij het volgende vertelt:
“Met onze gedachten en emoties creëren we voortdurend elementalen. Als we een oordeel hebben over de ander, vindt die informatie zijn weg naar de ander in de vorm van een elementaal, ook wanneer we dat oordeel niet uitspreken of ernaar handelen. Die elementalen krijgen als het ware een eigen leven en vinden hun weg op basis van de informatie die we erin gestopt hebben.
Zonder dat we het merken, sturen we dagelijks duizenden elementalen naar andere mensen. Besef wel dat elk elementaal vroeg of laat bij je terugkeert. Zowel de negatieve als de positieve.
Wat we het beste kunnen doen (en onze eigenlijke opdracht) is om het elementaal van liefde te creëren. Zelfs als de ander je liefde (nu) niet kan ontvangen, zal dit elementaal van liefde zich hechten aan het energieveld van die persoon. Wanneer die persoon er klaar voor is om de omslag naar liefde te maken, is liefde volop beschikbaar, kan het ontvangen worden en komt het ook weer terug bij jezelf.”
Aandacht in je nieren
Het mooie van Qigong is dat we een voornemen om te kiezen voor liefde kunnen ondersteunen in de energie. Wanneer onze energie vrij stroomt en krachtig is, is het een stuk makkelijker om te kiezen voor liefde en daarbij te blijven. Mijn Qigong vriendin waarmee ik dit verhaal begon, vervolgde haar verhaal: “Als ik merk dat ik gestrest ben en dus blijkbaar de angst heb toegelaten, dan ga ik met mijn aandacht naar mijn nieren.”
Hè? Maar zit liefde dan in je nieren? Dat niet nee, maar vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijzen heeft de nierenergie met angst te maken. Wanneer de nieren onvoldoende energie hebben, dan kunnen ze ons niet voldoende steunen, hebben we minder energie en komt angst – hoe subtiel ook – vanzelf om de hoek kijken. Door je aandacht naar je nieren te brengen en daar een tijdje te laten rusten, volgt de energie vanzelf jouw aandacht en laad je jouw nierenergie op. Zo kan de angst weer naar de achtergrond en kunnen we opnieuw kiezen voor liefde.
Iedereen in je hart toelaten?
Het kiezen voor liefde heeft nog een ander aspect. Liefde is namelijk onvoorwaardelijk. Het is geen ruilhandel en je kunt er geen politiek in bedrijven. Het gaat hierbij niet om de ander, maar om de keuze die jij zelf maakt. Door de ander in ons hart toe te laten of liefde te sturen, zelfs als we moeite hebben met die persoon, smelt het ijs vroeg of laat.
Maar wees ook lief voor jezelf; als het even niet lukt, laat het dan gewoon even rusten. In mijn lessen geef ik regelmatig de opdracht om de boodschap ‘I love you, Thank you’ naar jezelf te sturen. Naar alle aspecten die je prettig vindt aan jezelf èn naar alle aspecten waar je wat meer moeite mee hebt. Zonder te duwen, zonder af te dwingen. Vorige week vertelde een deelneemster dat ze het voor het eerst echt helemaal had kunnen ervaren en ze doet al wat jaartjes mee. Stapje bij beetje ontvouwt het zich. Zolang we er regelmatig naar terugkeren en aandacht geven aan liefde.