fbpx

Last van brandend maagzuur? Neem een pilletje en je hebt er geen last meer van. Tenminste, dat is wat de reclame ons belooft. In Qigong nemen we een ander uitgangspunt.

Alhoewel een pilletje je klachten op de korte termijn kunnen verlichten, blijft de oorzaak bestaan. We weten natuurlijk al dat stress direct effect heeft op onze maag. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt de maag in verband gebracht met de emotie van ‘je zorgen maken’. Bovendien is de maag niet alleen het orgaan waarin we ons fysieke voedsel verteren, maar ook alle emotionele indrukken komen in eerste instantie hier terecht.

Als je Qigong beoefent, dan weet je dat het eerste en belangrijkste ingrediënt ‘ontspanning’ is. Aan het begin van mijn lessen beginnen we altijd met bewust ontspannen. Zelfs al hebben we in totaal maar twintig minuten (zoals in de gratis online ochtendlessen), dan nog staan we hier heel even bij stil voordat we aan de oefeningen beginnen.

Voor de maag is er echter nog een belangrijk uitgangspunt dat we ontlenen aan de Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG). Om dat te begrijpen, pakken we er een klein stukje theorie bij.

Volgens de Qigong en de TCG is de Qi (de energie) in de organen de meest gespecificeerde Qi in ons lichaam; het heeft een heel duidelijke functie, structuur en richting. Bovendien zijn er organen die elkaar ondersteunen (energie geven), of elkaar juist een beetje in toom houden (zodat de energie niet overloopt en in chaos belandt).

In dit geheel springen er twee energiestromen uit, die de basis vormen voor de rest:

  1. De energiestroom naar beneden; de energie van onze longen en hart zijn bedoeld om naar beneden te stromen en voeding te geven aan de organen in de buik
  2. De energiestroom naar boven; de energie van bijvoorbeeld onze lever en nieren stromen als het goed is omhoog, zodat ze ons hart en longen van energie voorzien.

Wanneer één van deze stromen blokkeert, dan heeft dat effect op alle organen. In het begin geeft dat wat meer vermoeidheid of een ongemakje hier of daar, maar als zo’n blokkade lang aanhoudt, kan dat tot serieuze klachten leiden.

Welke rol speelt de maag in dit verhaal?

De maag is één van de twee poorten voor de energiestroom naar beneden. Als die poort blokkeert, ontstaan er problemen. Je kunt het eenvoudig vergelijken met de fysieke stroom; als we eten, willen we graag dat het via de maag verder naar beneden gaat. Als dat niet lukt, en de maag geblokkeerd is, krijgen we het eten niet weg en ontstaan er oprispingen. De fysieke reactie weerspiegelt dan niet alleen de fysieke werkelijkheid, maar ook de richting van de energie.

Als we nu teruggaan naar ons vertrekpunt ‘brandend maagzuur’, begrijp je nu dat het in energie termen erop duidt dat je energiestroom naar beneden verzwakt is. Dit kan door stress en spanning ontstaan. Misschien vind je het lastig om in contact te zijn met je lichaam en ik geef het een goede kans dat je veel in je hoofd zit (we moeten tenslotte toch ergens heen als we niet in ons lichaam kunnen zijn).

Wanneer je heel af en toe brandend maagzuur hebt en je hebt niet direct de gelegenheid om een stapje terug te doen, kan een pilletje tijdelijk helpen. Maar negeer de signalen van je lichaam alsjeblieft niet al te lang, want hoe langer de energiestroom verstoord is, hoe serieuzer de effecten kunnen zijn. Pak de kleine ongemakken van je lichaam op als signaal om af en toe de rem erop te zetten. Ontspan je, verveel je, doe even niets en laat het stil vallen. Zo geef je ruimte aan de intelligentie van je lichaam en de energie om de balans weer te herstellen.

In Qigong maken we bewust gebruik van die ontspanning en het stil vallen in combinatie met zachte beweging.

Bovendien kunnen we oefeningen inzetten waarin we ons richten op het herstellen van een gezonde energiestroom in de maag en alle andere organen. Mocht je daar meer over willen weten, ben je van harte welkom bij de serie online lessen die eind januari 2022 van start gaan.