fbpx

 

Een basisoefening in Zhineng Qigong is de Lift Qi Up Pour Qi Down. Het idee is dat je jouw energie – jouw Qi – verbindt met de energie van het universum. Die energie waar alle leven uit voortkomt. In Zhineng Qigong noemen we dat de Hunyuan Qi. Het is de meest verfijnde energie die we nog waar kunnen nemen.

Van nature is er continu een uitwisseling van die Hun Yuan Qi van de omgeving en het universum met ons eigen syteem en lichaam. Door onze manier van leven en de patronen die we hebben opgevouwd, is die uitwisseling minder geworden.  Wanneer je die uitwisseling weer open stelt en activeert, heb je een veel groter reservoir aan energie ter beschikking. Dat leidt als vanzelf naar grotere vitaliteit, gezondheid, herstel en ook een geestelijke balans.

Het krachtigste verhaal over de positieve werking van de Lift Qi Up Pour Qi Down dat ik ken, is van Andreas Wagner. Kort samengevat komt het erop neer dat hij zichzelf genezen heeft van gevorderde MS, osteoporose en diabetes door de Lift Qi Up Pour Qi Down keer op keer te herhalen. En dan vooral dat hij merkte dat hij zich daarna heel prettig voelde, maar een half uur later dat gevoel was weggeebt en hij besloot het maar weer te doen. Hij oefende dus wel zo’n 6 uur per dag en dat draagt natuurlijk ook zeker bij. Zijn hele verhaal lees je hier.

Voordat je begint met de Lift Qi Up Pour Qi Down is het goed om te ontspannen, je houding te corrigeren en het Qi veld op te bouwen; de basisbeginselen die je eigenlijk voor iedere oefening, en ook in ieder moment kunt toepassen. 

Met onderstaande video begeleid ik de hele oefening met mijn stem. Zo kun je na een paar keer – wanneer je de beweging een beetje kent – je ogen sluiten en je zo goed mogelijk concentreren in de beweging en daarmee alle andere gedachten even wat minder aandacht geven. Op die manier kom je verfrist en helder weer uit de oefening.

Veel plezier!

[fusion_youtube id=”xPwdfP5DnU8″ alignment=”left” width=”” height=”” autoplay=”false” api_params=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” css_id=””][/fusion_youtube]