fbpx

Steeds meer mensen kampen met vermoeidheidsklachten en een gebrek aan energie. Dat is geen probleem als het een weekje duurt, maar om gezond te blijven en van het leven te kunnen genieten, is het beter wanneer dat niet te lang duurt. De grote vraag is natuurlijk wat je eraan kunt doen?

Vanuit de Qigong bezien zijn de antwoorden eenvoudig en wat het bijzonder maakt is dat het je echt in staat stelt om je energie beter te beheren onafhankelijk van omstandigheden. Je kunt je gezondheid en vitaliteit veel meer beïnvloeden dan we over het algemeen aannemen. In onze Westerse optiek beschouwen we het lichaam als een soort vreemde machine. Over die machine weten we veel, maar het herbergt ook nog vele geheimen. Deze denkwijze van het lichaam als een machine heeft veel kennis gebracht die wonderbaarlijke ingrepen mogelijk maken. Tegelijkertijd brengt het idee beperkingen ten aanzien van wat we zelf kunnen doen.

In Qigong beschouwen we het lichaam als ons thuis dat onlosmakelijk is verbonden met hoe we ons voelen, wat we denken, met onze opinies en overtuigingen. Om daar je weg in te vinden, gaan we niet uit van het fysieke, maar kun je alles wat je bent en ervaart beschouwen als energie, als Qi. Zowel je fysieke lichaam, je emoties en je denken hebben een bepaalde frequentie en zijn een uitdrukking van energie, van Qi.

Qigong betekent dat je die energie (Qi) beter leert beheren (gong).

Het versterken van je energie doe je op drie manieren:

#1: Beoefening van de externe Qi

In level 1 van Zhineng Qigong vind je veel oefeningen voor de beoefening van de externe Qi. In deze oefeningen maak je contact naar de energie buiten je, de energie van de natuur, of de energie van het universum. Je zou kunnen zeggen dat alle leven voortkomt uit die grote ruimte en wanneer je het contact daarmee herstelt, heb je toegang tot een veel grotere bron van energie dan je persoonlijke voorraad. Oefeningen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld La Qi en Lift Qi Up Pour Qi Down.

2: Beoefening van de interne Qi

De beoefening van de externe Qi levert je meer energie op, maar die blijft een beetje aan de oppervlakte. Wat je wilt is dat de energie diep doordringt in je hele lichaam, zodat het alle lichaamsfuncties en structuren kan ondersteunen voor optimaal welzijn. Dit doe je door beoefening van de interne Qi. In Zhineng Qigong wordt dit level 2 genoemd en er zitten meer beweeglijke oefeningen in, zoals de Body Core Improvement methode. Het bevat echter ook één van de meest eenvoudige oefeningen die ik heb geleerd en dat is de massage van de navel, ook wel Rou Fu geheten. Deze oefening doen we regelmatig in de online ochtendlessen.

3: Beoefening van de Qi van de organen

Alle ervaringen die we opdoen in ons leven hebben een bepaalde weerslag in ons lichaam. We slaan die op in de organen. In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt aangenomen dat verschillende emoties en ervaringen samenhangen met verschillende organen. Ben je regelmatig boos of zelfs woedend, of is boosheid naar de wereld je grondhouding, dan heeft dat een negatieve uitwerking op de leverenergie. Wanneer dat heel heftig is, of lange tijd door gaat, leidt dat uiteindelijk tot ziekte.

De beoefening van de Qi van de organen is een bijzondere methode om die opgeslagen energie in de organen los te trillen en de orgaan-qi aan te vullen. Het heeft een positief effect op fysiek èn emotioneel niveau en brengt een herstelde balans in je hele wezen. Alhoewel we het hier als een 3e optie noemen en het in Zhineng Qigong ook als level 3 wordt gekenmerkt, is het prima mogelijk om met deze oefeningen te beginnen. Voor preventie èn herstel van gezondheidsuitdagingen.

Voor deze beoefening van de Qi van de organen laat ik mij vooral inspireren door teacher Ning. Mijn plan is om vanaf 2021 lessen te organiseren waarin we hiermee gaan werken.

Wil je op de hoogte blijven en horen wanneer ik met deze orgaan-Qi-lessen begin? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.