fbpx

Hoeveel ‘moet’ jij van jezelf? Omdat het zo hoort. Voordat je goed genoeg bent. Voordat je mee telt. En hoe zou het zijn als je een beetje ‘minder moet’?

Het woordje moeten gebruiken we veel. Let er maar eens op; je hoort het overal om je heen. En als je voor jezelf nagaat; hoe is dat bij jou?

In moeten zit altijd een aspect van dat je iets doet terwijl je er geen zin in hebt. Iets van buiten dwingt je ertoe. Je kunt er weinig aan veranderen en legt je erbij neer.

Merk je dat als je die laatste zinnetjes leest, je humeur een beetje inzakt? Je energie minder wordt? En je meer terneergeslagen en down raakt? Dat is wat moeten doet. Jij levert je over en hebt niets meer te zeggen.

Wil jij zo’n leven leiden?

Of wil je meer genieten? Wil je leven in flow? Herkennen en ervaren dat het leven magisch is? Dan heb ik drie gouden tips voor je.

Maar laten we eerst eens kijken waar al dat moeten vandaan komt.

Waarom we zoveel moeten?

Als je echt eerlijk onderzoekt waar al dat moeten vandaan komt, zul je zien dat je nog niet helemaal in jezelf gelooft. Dat je gewoontepatronen hebt opgebouwd die ontstaan zijn uit ‘zoals het hoort’ en ‘zoals me verteld is’. Dit is een patroon dat in de kindertijd makkelijk kan ontstaan. Iedere ouder weet dat het een flinke uitdaging is om je kind wel richting te geven zonder jouw wil op te leggen. Bijna onmogelijk misschien wel. Dus ga niet je ouders de schuld geven. Of de maatschappij. Dat zit allemaal in datzelfde patroon.

Je stapt uit het patroon omdat jij daarvoor kiest!

Tip 1: word je bewust wanneer jij in het ‘moeten’ schiet

Stap 1 op weg naar verandering is je bewust worden van hoe het nu is. Neem echt even de tijd voor jezelf en onderzoek wanneer jij in het ‘moeten’  schiet. Pak er pen en papier bij. Zet bovenaan het vel papier jouw vraag of zin, bijvoorbeeld:

‘Dingen die ik doe omdat het zo hoort’

of

‘Wat heb ik deze week gedaan omdat het ‘moest’?

En begin gewoon te schrijven. Ongecensureerd. Zonder oordeel.

In zelfonderzoek ontdek je in alle vrijheid hoe de dingen voor jou van binnen werken. Je gaat niet op zoek naar wat er ‘fout’ is. Het gaat puur en alleen om bewust worden. Dus wees lief voor jezelf. Je bent namelijk al goed genoeg.

Dit onderzoek doe je niet omdat je de situaties wilt veranderen. Het gaat om de bewustwording.  Zodat je zelf kunt kiezen hoe je met de situaties om gaat. Tegelijkertijd kan het gebeuren dat je dingen opschrijft die eigenlijk niet echt nodig zijn. Wat niet meer bij je past. Wat je nog doet omdat je het altijd zo deed. Kijk je lijst daarop na, pak een nieuw vel en schrijf daarop:

‘Vanaf vandaag zal ik niet langer … ‘ en vul dat aan met wat je eerder hebt opgeschreven.
Daaronder schrijf je jouw nieuwe intentie: ‘en zal ik dat vervangen door…’

Tip 2: bewust worden van je taal

Met alles wat we uitspreken bekrachtigen we onze gedachten. We geven er extra energie aan. In taal manifesteren we dat wat van binnen leeft. Vaak gaan we slordig om met taal. Kijk maar naar het debat over de vrijheid van meningsuiting. Waarin meningsuiting wordt verward met de ander onbeschoft behandelen. En ook voor mensen die wel gewoon beschaafd met taal omgaan; we zijn ons er niet echt bewust meer van.

Jouw woordgebruik vertelt je heel veel over hoe jij er eigenlijk over denkt van binnen. Vandaar dat deze tweede tip ook weer een tip is om je bewust te worden. En wel van de mate waarin je het woord ‘moeten’ gebruikt.

Let gewoon eens een dagje op wanneer je ‘ik moet’ zegt. Ook hier weer ongecensureerd. Geef jezelf eerst de ruimte om bewust te worden.

En, wanneer je ‘ik moet’ zeg, probeer dan eens te ontdekken welk gevoel daarbij hoort. Verandert het iets? Voel jij je krachtig? Of juist niet? Ben je vol energie, of juist niet?

Tip 3: en dan nu echt veranderen

Nu je meer bewust bent hoe ‘moeten’ jouw leven domineert en wat dat met je doet, is het nu tijd voor echte verandering. En dat is eigenlijk niet zo moeilijk. Of liever gezegd heel eenvoudig. Het is echt de gouden tip die je zelf wel boven je bed mag hangen:

SCHRAP VANAF NU HET WOORDJE MOETEN UIT JE WOORDENBOEK

En vervang het door woorden als mogen, willen, doen. Woorden waar actie in zit. Woorden waarbij jij aan het roer staat en de richting van je leven bepaalt. Woorden waarin jij samenwerkt met het universum. Zodat er ruimte komt om de magie van leven te ervaren. Meer te genieten. Meer in flow te leven.

Tot slot…

Ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig tot welke ontdekkingen jij komt met dit onderzoek. Ben jij inderdaad een ‘moeter’ en wil je daar verandering in brengen, zonder dat die verandering een moeten wordt? Je geeft kracht aan je intentie door het te delen. Daarom wil ik je vragen om jouw ervaring te delen in de Facebook groep Ontspannen Leven. Dan kijk ik ook met je mee.