fbpx

Toen ik mij afgelopen week door het drukke verkeer worstelde, dacht ik even ‘oh nee, ik heb helemaal geen zin!’ Juist de laatste week van de vakantie was ik op retraite geweest en het was toch zo heerlijk rustig en ruimtelijk in mij. Alles zacht en vloeiend. De drukte van de omgeving of in de agenda komt dan altijd weer extra hard binnen.

Vrijwel direct besefte ik ook dat deze gedachte en reactie totaal geen zin in. In Zhineng Qigong zeggen we dan direct ‘Hun Yuan Ling Tong, het is prima zo!’  Het heeft tenslotte niet zoveel zin om zo’n gedachte te koesteren. Mijn weerstand maakt het zelfs alleen maar erger. Dezelfde situatie had tenslotte ook een heel andere reactie kunnen geven. Zoiets als ‘oh wow, wat een heerlijke dynamiek en levendigheid!’

Het gaat erom je geluk te vinden onafhankelijk van de omstandigheden. De vraag is hoe?

Hoe kun je ook in drukke tijden en in een drukke stad de rust en ruimte ervaren die je in de vakantie ervaren hebt?

Thuis gekomen begon ik automatisch de Lift Qi Up Pour Qi Down oefening te doen. Een bewegingserie uit de Zhineng die niet alleen het hele lichaam in beweging zet, maar die ook direct de geest tot rust maant. Mijn hele systeem reageerde direct. Met diepe gapen gaf het lichaam zijn spanning af en kwam de geest weer tot rust. De oefening bleef ik herhalen tot ik voelde dat alles in mij weer zacht was, open en helder.

Hoe vaker je die staat van ontspanning en zachtheid in jezelf opzoekt, hoe meer dat een basis wordt in jezelf. En hoe makkelijker het ook wordt om ernaar terug te keren.

Inmiddels fiets ik weer vol plezier door de stad en van binnen blijft die ruimte.