Meditatie-en-Mediteren

Over Meditatie

Enkele weken geleden kwam ik de tekst ‘Over Meditatie’ tegen van de hand van Abbahji. Het is te lang om helemaal over te nemen hier, maar graag deel ik de belangrijkste zaken met je. Vooral ook omdat Abbahji in dit stuk heel mooi de rol van Causale Visie ten opzichte van Meditatie beschrijft.

Beginnend met de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, wordt duidelijk dat meditatie goed is voor de gezondheid. Zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid kan er baat bij hebben. Meditatie is voor iedereen, onafhankelijk of je interesse hebt in spiritualiteit of niet.

Bij mediteren schep je tijdelijk een innerlijke ruimte. Hierdoor kunnen vastgeroeste gedachten zich wat uitschudden en dat werkt heel relativerend. De dagelijkse zorgen en vraagstukken komen in een ander perspectief te staan en worden daarmee beter hanteerbaar. Ook kan meditatie je een ander inzicht geven over bijvoorbeeld conflicten die je ervaart, over jouw eigen houding en motivatie en hoe je een effectiever benadering kunt inzetten.

Iedereen kent het fenomeen dat veel van de beste ideeën worden geboren op plekken als het toilet, onder de douche en dergelijke. Dat komt omdat je eigenlijk op dat moment juist even niet bezig bent met het vraagstuk. Doordat je op dat moment het vraagstuk even loslaat, ontstaat ruimte voor het opborrelen van inspiratie en inzicht.

Meditatie is zo’n loslaten. Het is een staat van ‘niet doen’ en ‘alleen maar zijn’. Je zou denken dat dit heel eenvoudig is, maar praktijk wijst uit dat we die stap nog best lastig vinden om te maken. Dat heeft ermee te maken dat de vraag zich aandient ‘Wat ben ik?’

Mediteren en de staat van Meditatie

Over meditatie bestaat veel spraakverwarring. Vaak worden zaken als aandachttraining, mindfulness en ontspanning als meditatie aangeduid, terwijl als je het goed beschouwt het dat in wezen niet is. Meditatie is een heel specifieke staat van bewustzijn. Meditatie is een thuiskomen in de stilte van ‘niet doen’. Die stilte kun je niet aanroepen en ook niet uitnodigen. Je kunt er niet mee praten en er zelfs niets over voelen. Stilte is niets en alles tegelijk. Het is als de absolute stilte van de woestijn. Wie daar wel eens is geweest weet dat dit geen lege stilte is, maar juist een volle stilte. Het is een stilte die jou als het ware vanaf de andere kant overneemt.

Een meditatieoefening is een psychologisch instrument om de stilte te bereiken. Een instrument dat het loslaten bevordert en je helpt om voorbij te komen aan innerlijke staten van denken, dromen, fantaseren, et cetera. In de verschillende tradities van over de hele wereld zijn verschillende oefeningen en technieken ontstaan.

Meditatie en Causale Visie: een ontdekkingsreis

Als je gaat mediteren, ga je op ontdekkingsreis. Op die reis zul je obstakels tegen komen, leren hoe jij je innerlijke aandacht of identificatie verlegt en ontdekken hoe je kunt loslaten in stilte.

Aan het begin van die ontdekkingsreis kan het zeer behulpzaam zijn om de zogenaamde shamanistische staat van afstemming te leren toepassen. Dat is de staat die jij ontwikkelt door aan de slag te gaan met Causale Visie. Het is een staat waarbij jij jezelf bewust opent voor lagen waarin jouw ervaringen zijn verankerd, het zogenaamde causale veld; het veld dat ten grondslag ligt aan wat jij bewust ervaart.

Meditatie als levenswijze

Vanaf de eerste stappen van deze ontdekkingsreis ga jij merken dat je anders in het leven komt te staan. In het begin zijn het kleine dingetjes die je net even anders doet; misschien is er minder ergernis of reageer jij veel meer ontspannen op zaken die je eerst bovenop de kast joegen.

Geleidelijk ga je merken dat meditatie niet alleen een gezonde, maar ook een prettige gewoonte gaat worden. Dat het je iedere keer weer thuis brengt in jezelf en je daarna weer open en fris de wereld in kijkt.

Als je het langere tijd en frequent blijft doen, dan schijnt de staat van meditatie steeds meer door in het dagelijkse functioneren en beweeg jij je naar een leven in meditatie. Dat is het beginpunt van onderstaande talk van Abbahjí:

 

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] > artikel met meer achtergrond informatie over Meditatie & Causal Vision. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *