Krijg je regelmatig fysiotherapie behandelingen? Slik je medicijnen? Of onderga je andere behandelingen? Het zijn situaties waar niemand op zit te wachten. Het lijkt erop alsof je overgeleverd bent en je zelf relatief weinig kunt bijdragen. Niets is minder waar. Want jij kunt met jouw geest wel degelijk invloed uitoefenen.
Dit blog is de eerste in een serie over hoe je met een qigong mindset meer regie krijgt in medische behandelingen. In deze eerste van de serie ligt de focus op fysiotherapie. Wat je hier leest kun je echter toepassen op iedere vorm van beweging. Van yoga tot fitness en van qigong tot fysiotherapie en andere bewegingstherapieën.
De meest zichtbare illustratie van het feit dat je met je geest, met je gedachten en gevoelens, invloed uitoefent op materie is het werk van Masuru Emoto. Misschien heb je al van hem gehoord? Hij ontwikkelde een techniek om waterkristallen te fotograferen. En deed een zeer verrassende ontdekking. De vorm van dat kristal blijkt direct afhankelijk te zijn van de gevoelens en gedachten waaraan het bloot is gesteld. Zo ontstaan er bij woede en haat chaotische kristallen. Terwijl bij liefde en blijdschap de mooiste vormen verschijnen.
Die zelfde wetenschap gebruik je ook in Qigong. Daarin wordt het de qigong mindset genoemd. Afhankelijk van het soort behandeling, kun je dat op verschillende manieren doen.
Werk met energie
Wanneer je fysiotherapie of andere bewegingsoefeningen krijgt om op te knappen, breng dan zo goed mogelijk jouw aandacht in de beweging. Dat kun je op verschillende manieren doen en er is niet één beste manier.
De beweging van je fysieke lijf is tegelijkertijd een beweging van energie. Die energie kun je voelen en gewaar worden. Of, als je visueel bent ingesteld kun je het je voorstellen. Bijvoorbeeld als liefdevol licht dat beweegt in dat been of in die schouder die je beweegt. Of als energie. Ben jij minder visueel? Probeer dan met je hele wezen aanwezig te zijn in het lichaamsdeel waaraan je werkt. Zodat jouw aandacht daar volledig in geconcentreerd is.
Want aandacht is energie. Dus wanneer jij je aandacht concentreert in een lichaamsdeel en daarin de beweging brengt, dan stroomt de energie daar beter door. En dat ondersteunt het zelfgenezend vermogen van je lichaam.
En wat als je de beweging nog nauwelijks kunt uitvoeren?
Stel je dan voor alsof de beweging perfect verloopt en de energie perfect stroomt. Zo herinner je jouw lichaam aan de natuurlijke staat die het al kent en kan het zich daarnaar richten.
Positieve mindset
Alhoewel ik wat allergisch ben voor het idee van positief denken, kun je voor betere resultaten in fysiotherapie wel degelijk gebruik maken van een positieve mindset.
Hoe ik dat altijd graag vertaal is het sturen van liefdevolle aandacht naar je lijf. Dankbaarheid voelen dat jouw lichaam zo enorm zijn best doet om een goed evenwicht te herstellen. Want dat doet het.
Wanneer de oefeningen zwaar zijn en je echt niet meer kunt zijn er twee opties:
Je kunt het opgeven, je armen of benen als een zandzak laten vallen en uitroepen dat het je echt niet lukt!
Of je neemt de regie en beweegt rustig (zo goed als dat gaat) terug naar een positie waarin je uitrust en doet dat met de idee dat je nu even pauze neemt, zelfs al is dat maar een paar seconden.
Als je ervan uitgaat dat ook jouw gedachten energie zijn en resoneren met je lichaam, welke kies je dan?
Tegelijkertijd wil ik je op het hart drukken dat als je ondanks alles af en toe boos wordt, verdrietig of gefrustreerd; laat ook dat er gewoon zijn! Het heeft geen enkele zin om het weg te drukken of te ontkennen. Beter om daar ruimte aan te geven en dat gevoel zijn verhaal laten vertellen. En daarna de draad gewoon weer oppakken. Het hoort erbij. We zijn allemaal gewoon mens.
Zorg voor diepe ontspanning
Wanneer je lichaam ontspant, ontstaat er ruimte waarin de energie makkelijker door kan stromen. In vrijwel alle lessen die ik geef beginnen we daarmee. Met het ontspannen van het lichaam en ieder onderdeel daarvan. Zo geef je het zelfherstellend vermogen van je lichaam de ruimte om zijn werk te doen.
Bovendien heeft ontspanning meer voordelen. Want in ontspanning komt ook je denken en voelen meer tot rust. En daarmee ontstaat dan weer ruimte om je liefdevolle aandacht in de oefeningen te brengen. En je lichaam te koesteren.
Ik hoop dat je hier iets mee kunt en wens je een voorspoedig herstel van je vitaliteit. En als je meer wilt weten, vraag dan gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.