fbpx

De meest eenvoudige Qigong oefening die ik van een Chinese meester kreeg aangereikt was:

‘Ontspan je buik. Als er gedachten opkomen, vertel daar dan aan dat ze niet zo belangrijk zijn en richt je weer op je ontspannen buik.’

Het was tijdens een Qigong retraite in China waarin we een uurtje les kregen van een gastdocent. Gedurende ruim twintig minuten was dit de enige instructie. Het was een wonderlijke ervaring, want wat ik merkte was dat op het moment dat ik mijn buik ontspan er geen gedachten zijn. Zodra ik me bewust word dat ik weer mee ben gegaan in een gedachtenstroom, bleek mijn buik opnieuw aangespannen!

Van dit soort eenvoudige oefeningen word ik altijd heel blij, want het toont aan dat als we meer rust en balans willen ervaren, dat niet ingewikkeld hoeft te zijn. Vind gewoon vijf minuutjes per dag om even die aandacht aan je buik te geven en te ontspannen. Meer en vaker mag natuurlijk ook, want elke oefening baart kunst.

Nu deel ik dit soort inzichten ook graag in mijn lessen en één vrouw vroeg zich af of dit wel zo handig is? Zij zit in een rolstoel en merkt dat haar buikspieren slapper geworden zijn. Dus probeert ze haar buikspieren juist aan te spannen, om ze te trainen.

Uiteraard is er niets mis met het trainen van je buikspieren – het kan zelfs zeer behulpzaam zijn in goede gezondheid brengen en houden van je lichaam. Mijn tip is echter om je buikspieren apart te trainen – met buikspieroefeningen, of als dat vanwege bewegingsbeperkingen niet fysiek mogelijk is, door bv 3 x 20 keer je buik in te trekken en weer te ontspannen. Een aparte training dus en ik zal uitleggen waarom.

Wanneer jouw buik continu op spanning staat, is er in je buik weinig ruimte – het wordt er een beetje benauwd en benauwde ruimtes ontvluchten we graag. Als we onze buik ontvluchten, is er eigenlijk slechts één uitweg en dat is omhoog – we gaan oppervlakkiger ademen en leven met name in ons hoofd. In dat hoofd wordt het vervolgens lekker druk met een continue stroom aan gedachten waarvan het lijkt dat we er niet aan kunnen ontsnappen.

En zo komen we weer terug bij waar we begonnen:

Ontspan je buik en als er gedachten zijn die je daarvan afleiden, vertel ze dan dat ze niet zo belangrijk zijn 😉

Meer lezen? Energieboost #1: liefde voor je buik