fbpx
Selecteer een pagina

​Sjamanistische Healing – over Soul Loss & Soul Retrieval

​Hoe je leven ook verloopt, vroeg of laat gebeuren er dingen die onaangenaam zijn. Gebeurtenissen waarin je je geen raad weet en al helemaal niet met de gevoelens die het oproept. In heftige situaties, of in de kindertijd kan dit leiden tot Soul Loss; een stukje van je ziel raakt ‘weg’. Soul loss bepaalt in sterke mate je levenshouding, hoe je je gedraagt en omgaat met nieuwe ervaringen of vergelijkbare situaties. Het bepaalt hoe je omgaat met gevoelens en emoties. ​Wanneer een soul loss te dominant wordt raakt je gevoel zodanig uit balans dat je bijna geen uitweg meer ziet. Het gevolg is burn-out, ziekte, depressieve neigingen, verslaving en meer. Sjamanistische healing helpt om dat op te lossen door ‘soul retrieval’; het ‘terughalen’ van dat stukje van je ziel.

​Hoe soul-loss ontstaat

Soul-loss ontstaat op momenten dat je een zodanig heftige situatie meemaakt dat je het gevoel dat het oproept niet direct kunt verwerken. De meeste soul-loss gebeurt in de kindertijd. Als kind heb je nog weinig denkvermogen en kun je situaties nog niet overzien en echt goed inschatten.

​Een voorbeeld:

Stel je bent kind en je houdt veel van je papa en mama. Maar op een dag gaat alles anders. Papa komt thuis uit zijn werk en zoals je altijd doet, ren je op m af omdat je blij bent om m weer te zien. Maar vandaag reageert papa heel anders. In plaats van je een knuffel te geven, is hij kortaf en houdt hij je af. En als je dan nog iets zegt, geeft ie je zomaar uit het niets een klap! Au, die doet zeer! Niet alleen letterlijk, maar vooral in je gevoel. Je raakt helemaal in de war en weet niet wat je met die gevoelens moet. Misschien heb je wel iets verkeerd gedaan, maar weet je niet wat. Ondertussen moet je wel door, want je hoort mama al roepen dat het eten op tafel staat. Je schuift op je plekje aan tafel naast papa en eigenlijk ben je boos, verdrietig of bang geworden, maar dat laat je niet zien. Dat gevoel parkeer je even. En je doet net alsof alles heel normaal is. Maakt grapjes of bent juist muisstil. Alles om ervoor te zorgen dat papa weer van je houdt.

Als kind kon je in dit soort situaties niet inschatten wat er aan de hand was. ​Omdat de kinderwereld nog klein is, denken kinderen al snel dat het aan hen ligt.

Wat er daarna gebeurt is dat het geparkeerde gevoel daar blijft bestaan, net buiten je zicht. Het ‘zo normaal mogelijk doen’ houd je vol en wordt vanzelf een gewoontepatroon. Het is het gezicht, het masker, dat we ons langzaamaan eigen hebben gemaakt. Zodanig dat je niet anders meer weet dan dat is wie je bent. Denk maar aan al die keren dat je zelf of iemand anders zei ‘zo ben ik nu eenmaal’.​

Soul loss kan op nog veel meer manieren ontstaan. In de kindtijd is dat bijvoorbeeld:

 • continue inprenting van een negatieve boodschap zoals ‘met jou zal het wel niets worden’
 • geestelijke of lichamelijke mishandeling
 • verlies van een ouder of ander zeer geliefd persoon op jonge leeftijd
 • verhuizing op jonge leeftijd
 • pesten

​In je volwassen leven kunnen plotse, schokkende gebeurtenissen eveneens tot soul-loss leiden.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • een ongeluk
 • ziekte,
 • ​een lastige scheiding,
 • ontslag, verlies van werk, zeker wanneer dit met nare communicatie gepaard gaat
 • plots of vroegtijdig overlijden van je partner

​Soul-loss kan echter nog veel meer vormen aannemen; iedereen heeft zijn eigen unieke patroon. Een mooi voorbeeld hiervan heb ik mogen zien in de Opleiding Sjamanistisch Genezer. Waar in die opleiding het eerste jaar gericht was op je eigen healingsproces, werd in het tweede jaar geleerd hoe je diagnose stelt en healing geeft. Om dat te oefenen kwam iedereen een keer aan de beurt om een groepshealing te ondergaan. Zo heb ik een paar honderd mensen zien oefenen en van die vele verhalen is me er vooral één bij gebleven:

​Dit was toen een man van in de dertig op de mat ging liggen. Hij is een goede basgitarist en verdient daarmee zijn geld. Door de diagnoses werd hem duidelijk dat voor hem gitaar spelen een manier was om te ontsnappen aan de spanningen die er waren thuis. Urenlang oefende hij en kon hij zich verlizen in de muziek. Zijn ontsnappingsroute. En hij was er dus ook echt goed in geworden. Tegelijkertijd was het wel ontstaan vanuit pijn en die pijn zat er nog. Door de healing kon de pijn eraf en in de periode daarna merkte hij dat hij veel vrijer was geworden in het spelen en er nog veel meer van kon genieten.

Het verhaal van deze man illustreert mooi dat soul-loss niet alleen negatief is. De patronen die we erdoor opbouwen kunnen ons heel ver brengen. We worden specialist in dat specifieke patroon waarmee we de oorspronkelijke pijn proberen om niet te voelen. Het enige is dat wanneer we in situaties komen waarin onze energie afneemt, bijvoorbeeld als we wat ouder worden, maar ook bij ziekte of tegenslag, dat oorspronkelijke pijn nu toch echt zijn verhaal wil vertellen. Dan hebben we geen energie meer over om het te verbergen en duikt het onverhoeds op.

​De gevolgen van Soul loss

​Soul loss betekent eigenlijk niets anders dan dat er ‘een gat zit in je gevoel’, in je soul. Omdat die leegte niet prettig voelt, proberen we dat op allerlei manieren te compenseren. De één wordt er stil en overgevoelig van, terwijl een ander juist heel luidruchtig en overheersend wordt. Onafhankelijk van hoe je compenseert, zal dat nooit helemaal vervullen. Het is net alsof je een rond gat probeert te vullen met een vierkant blokje.  ​

Wanneer je kijkt hoe soul loss doorwerkt in je energie, zie je bij veel mensen een ingehouden en gespannen buik. Het is lichamelijk gezien namelijk de buik waar we die ontoelaatbare gevoelens hebben opgeslagen. Omdat er in de buik geen ruimte is voor je, gaat je energie vanzelf naar boven en kom je meer in je hoofd te zitten. ​Wanneer je veel in je hoofd zit, veel piekert en het net is alsof je niet aan je gedachten kunt ontsnappen, heb je goede kans dat soul-loss daaraan ten grondslag ligt.

Andere gevolgen van soul-loss: 

 • ​veel in het hoofd zitten, gepieker,
 • ​alle verslavingen hebben een element van soul loss in zich – van drugs- of alcohol verslaving tot gamen, heel hard werken, eten et cetera
 • ​neiging tot depressie
 • ​moeite met intimiteit en het aangaan van duurzame relaties
 • ​weinig zelfvertrouwen
 • burn out
 • emotionele disbalans

​Soul retrieval = het opheffen van soul loss

Sjamanistische healing richt zich op soul retrieval; op het terughalen van dat stukje van je ziel dat je verloren hebt. Om de oorspronkelijke pijn te transformeren zodat er ruimte ontstaat. Vaak wordt het vorm gegeven met een ritueel met drum, ratel en chant.

​Sjamanistische healing werkt direct in gevoel. Daarmee richt het zich op transformatie van de diepste oorzaak van je gedrag, je houding, je gevoel en de inhoud van je gedachten. De pijn die nog in je patronen zit kan oplossen, waardoor je weer vrij bent. Je hoeft niet bewust op zoek te gaan naar waar het vandaan komt. Je hoeft er niet over te praten en je hoeft het ook niet te analyseren. 

De patronen die je hebt opgebouwd in de loop van je leven worden zo minder bepalend, minder drukkend. Er komt meer ruimte in en dat maakt dat je veel vrijer in het leven komt te staan. 

​​Sjamanisme, soul loss en qigong

​Veel mensen denken dat qigong vooral het langaam en aandachtig bewegen van je lichaam is. Zhineng Qigong is echter meer dan dat. In essentie gaat er erom dat jij je hart weer thuis brengt. Dat je weer thuis bent in je lichaam en in dit moment.​ En in dat lichaam zijn al onze herinneringen opgeslagen. Dus ook dat gevoel wat niet gevoeld kan worden. Door met aandacht naar ons lichaam te gaan, je hart te openen en ook bijvoorbeeld met de healing chants voor de organen te werken, kan er dus niet alleen fysiek, maar ook emotioneel verandering optreden.

Tegelijkertijd ervaar ik sjamanistische healing als een krachtiger, directer instrument voor het opklaren van ons gevoelsleven. De instrumenten van qigong kunnen daarin ondersteunend zijn en geeft concrete handvatten om de nieuwe richting die ontstaat na healing vorm te geven en verder te versterken. 

​Sjamanistische Healing – hoe het praktisch in zijn werk gaat

​Voor Sjamanistische Healing hoef je zelf niets te doen. Wanneer je bij me komt zullen we eerst even praten. Even kennis maken en ontdekken hoe ik je kan helpen. Wanneer dat voldoende is, mag je lekker gaan liggen en alles even loslaten. Ik voer een ritueel voor je uit met drum, ratel en chant. In het begin is dat misschien wat vreemd, maar als je er eenmaal wat in kunt ontspannen kunnen de geluiden je meenemen.

Hoe je dat precies ervaart valt niet te zeggen. Sommige mensen vallen in slaap. Anderen hebben een soort droombeelden. Een derde heeft juist allerlei ideeën en gedachten. En weer anderen voelen van alles in hun lichaam. Iedere ervaring is uniek en goed zoals het is. Je hoeft niets en er is ook niet een bepaalde ervaring die beter is dan een andere.

Waar het om gaat is hoe je daarna voelt.

​Vaak is het raadzaam om 2 à 3 keer af te spreken voor een healing. De tweede keer weet je wat je zo’n beetje kunt verwachten en dan kun je vaak makkelijker ontspannen. De healing kan dan dieper effect krijgen en meer doorwerken. 

Heb je interesse? Neem even contact met me op.

​Over het algemeen ben ik het meest alert op mail: info@wabke.nl,

maar je kunt me ook bellen op 06 21 201 291 (of appen).

Hallo, ik ben Wabke. De afgelopen twintig jaar heb ik mijn leven gewijd aan de studie en praktijk van meditatie, healing, ritueel en het werken met energie. Dit heeft ertoe geleid dat ik nu qigong les geef. Vijf ochtenden per week online (gratis) en wekelijkse lessen in Den Haag. Op deze website vind je filmpjes, overwegingen, oefeningen en meer. Ik hoop van harte dat het je helpt je eigen heelheid terug te vinden en te activeren.

Agenda

Alle lessen en workshops organiseer ik binnen Qi Friends. Met wekelijkse lessen in Den Haag, thema-ochtenden, workshops en een healing circle. Bovendien organiseren we programma’s met Chinese Qigong meesters. Dat kan echt een boost geven aan je eigen beoefening.