fbpx

Wanneer je met mijn lessen mee doet, hoor je regelmatig woorden die wat minder bekend zijn. Ze komen uit de Qigong en omdat er niet echt een eenduidige en eenvoudige vertaling voor is, gebruik ik ze in de originele vorm. Zo blijven de lessen ook het dichtst bij hun oorsprong en hoe het eigenlijk bedoeld is. In deze blog een overzicht van dit soort woorden.

Dantian

In de Chinese filosofie verwijst een dantian (ook wel dantien) naar een reservoir of centrum van energie. We onderscheiden in de Zhineng Qigong drie dantians:

  • Bovenste dantian: het midden van je hoofd
  • Middelste dantian: het midden van je borstkas
  • Onderste dantian: het midden van je buik

Elke dantian is gerelateerd aan een andere kwaliteit van Qi / energie.

De bovenste dantian in het midden van je hoofd hangt samen met je energie voor alle denkprocessen en bewustzijn. Het wordt ook wel ‘Shenji Palace’ genoemd, het thuis van je geest.

De middelste dantian in het midden van je borstkas hangst samen met je energie voor alle bewegingen van gevoel en emotie. Bovendien hangt dit direct samen met je hormoonbalans.

De onderste dantian in het midden van je buik hangt samen met je fysieke kracht en energie. Het is de basis en je keert er aan het eind van elke oefening weer terug. In Zhineng Qigong wordt deze dantian gelokaliseerd in het midden van de buik, tussen je navel en mingmen. In andere Qigong vormen kan het zijn dat deze lager in de buik ligt, enkele vingers onder de navel.

Qi

Over wat Qi precies is kun je boeken vol schrijven. In de eenvoudige vorm vertalen we het als energie en levenskracht, maar als je er dieper in duikt is het meer dan dat. Wanneer we naar het Chinese karakter kijken, wordt het voorgesteld als de stoom die van de rijst afkomt als deze gekookt wordt. Die stoom had eerst een vorm in de rijst (materie), is vervolgens zichtbaar als stoom (energie), maar verdwijnt vervolgens ‘in het niets’ (informatie). Alle drie deze vormen (materie – energie – informatie) zijn een vorm van Qi.

Dit betekent dat alle materie – je eigen lichaam, maar ook de natuur en alle kunstmatige vormen – een vorm van Qi zijn. Wanneer we bewegen geven we richting in materie en geven we daarmee richting en beweging aan Qi. Dat doen we echter niet alleen met onze acties (doen, energie), maar ook met ons denken en onze gevoelens (informatie). Elke gedachte heeft een directe chemische reactie in je lichaam.

Qi is dus eigenlijk alomtegenwoordig en kun je overal in terug vinden. Wanneer je begint met Qigong is het handig om het als ‘energie’ te beschouwen, daarmee maak je er een werkbaar concept van.

In ‘Werken met de 3 niveaus van Qi‘ meer hierover èn video met oefening om dit principe in praktijk te brengen.

Acupunctuurpunten

In de lessen zijn er een aantal acupunctuurpunten die regelmatig terugkeren.

Baihui: vanaf het topje van je hoofd een klein stukje naar achter, je kruin. Wanneer je dit punt zachtjes masseert werkt dat kalmerend voor de geest.

Mingmen: een acupunctuurpunt op je onderrug, recht acher je navel. Dit punt wordt ook wel ‘de poort van leven’ genoemd. Het is gerelateerd aan je nierenergie met de nieren als de accu’s van je lichaam.

Huiyin: je perineum, het midden tussen de anus en de geslachtsdelen.

Laogong: het middelpunt van je handpalmen.

Dabao: een punt op de Miltmeridiaan (Sp 21) wat wel vertaald wordt als ‘de grote omhelzing’. Het ligt aan de zijkant van je borstkas, ongeveer 4 vingerbreedtes onder je oksels. Het kan spanning in de borstkas verlichten. De merdiaan heeft de functie van het verteren van eten èn indrukken.

Qi veld

Iedere les starten we met het opbouwen van het Qi veld. Soms heel kort, andere keren uitgebreid. Het Qi veld opbouwen werkt met een combinatie van ontspanning, focus en het gewaar worden dat je verbonden bent met de natuur / het universum. Eigenlijk zet je hiermee de energie klaar voor je beoefening, maar je kunt het ook toepassen voor ieder project dat je wilt laten slagen.

In les 1 van de Basiscursus Zhineng Qigong vertel ik je meer over het Qi veld opbouwen.