fbpx

Wanneer ik denk aan het versterken van het immuunsysteem, komt al snel de associatie met vitamine C, homeopathie, kruiden, drankjes en pillen. Niets mis mee en hartstikke handig, maar het kan nog eenvoudiger. Dat is waarom ik van Qigong houd; het brengt vele mogelijkheden voor het verbeteren van je gezondheid binnen handbereik. De Chinese meesters noemen het niet voor niets een ‘self-healthcare’ systeem.

Voor het versterken van het immuunsysteem deel ik graag drie tips met je. Tips die je op ieder moment van de dag kunt toepassen.

#1 ter versterking van je immuunsysteem: Ontspan

De basis van Qigong is om te leren ontspannen. Op zich is er niets mis met spanning of stress, maar wanneer we het voortdurend laten doorlopen, krijgt het een negatief effect in ons lichaam. Door regelmatig je hele lichaam te ontspannen, ga je dat effect tegen en boor je jouw bronnen van herstel en gezondheid aan.

Hoe dat werkt? Zolang je leeft stroomt er energie door je lichaam. De Chinezen hebben dat ‘Qi’ genoemd; energie of levenskracht. Door stress en spanning die continu in ons systeem blijft, zetten we eigenlijk een blokkade op die stroom. Je kunt dat vergelijken met een waterstroom die opeens niet verder kan; het water zal ophopen en andere wegen proberen te vinden, maar het stukje bedding na dat obstakel ligt opeens droog. Zo gaat het ook met de Qi en wanneer Qi niet meer vrij door kan stromen, ervaren we op steeds meer plekken in ons lichaam een energiegebrek. We worden gevoelig voor invloeden van buitenaf, voor virussen en bacteriën en ook in ons lichaam kunnen ziekten ontstaan.

De meest eenvoudige manier om de Qi weer vrij baan te geven? Ontspan!

#2 voor het versterken van je immuunsysteem: Glimlach

Eén van de krachtigste oefeningen die je altijd kunt doen is ‘glimlachen’. Uit onderzoek blijkt dat zelfs wanneer je begint met een geforceerde glimlach, dit enorm kan helpen om je gelukkiger te voelen en je stressniveau te verlagen. Een glimlach maakt de ‘gelukshormonen’ dopamine en serotonine aan en dat helpt enorm. Wanneer jij je gelukkiger voelt, versterkt dat je immuunsysteem.

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt en dat korte moment in je bed ligt voor je ogen open gaan; begin je dag met een glimlach. En kijk ook regelmatig glimlachend naar jezelf in de spiegel.

#3 voor het versterken van je immuunsysteem: Zing

Wist je dat zingen, volgens de Chinese Geneeswijze, goed is voor de longenergie? Die longen die we in een tijd van griep en virussen graag zo optimaal mogelijk houden? Dus zing lekker mee op oude nummers, zing wanneer je onder de douche staat en laat je stem vrij.

En denk je nu ‘ik kan niet zingen’? Neurie dan zachtjes voor jezelf en misschien dat als je zeker weet dat even niemand jou kan horen, zing dan gewoon voor jezelf. Wat maakt het uit dat het vals is? Als jij er maar plezier van hebt. En zo maak je jouw immuunsysteem weer sterker.

In de Qigong ‘zingen’ we trouwens ook regelmatig. Tenminste, het klinkt iets anders en herhaalt steeds dezelfde klank, maar het effect is gelijk aan zingen. Waar het om gaat is dat je met de resonantie van je stem inzet om energie vrij te maken in je lichaam. We noemen dat een chant. Er zijn chants voor algehele doorstroming van het lichaam en voor specifieke organen.

Wil jij af en toe chanten en je energie vrij door laten stromen? Of meer Qigong oefeningen doen die je verder helpen bij het versterken van je immuunsysteem? Je bent van harte welkom bij de gratis Qigong ochtendlessen  waarin ik verschillende oefeningen afwissel en soms ook ene chant inzet.