fbpx

Wil jij graag een sterke basisenergie creëren en behouden? Zodat je voldoende energie hebt om de dingen te doen die je wilt doen èn de energie in je lichaam zo krachtig en vrij is dat je makkelijker herstelt en gezond blijft? Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijzen is het dan van belang om de energie in maag en pancreas te versterken. Waarom dat is lees je verderop in dit artikel.

Traditionele Chinese Geneeswijzen hebben een heel andere logica dan we in het Westen volgen. Het is een holistische zienswijze waarin alles onderling verbonden is. Het gaat uit van het concept van energie (Qi) die de basis vormt voor alle beweging, zowel fysiek als emotioneel en mentaal. In Qigong leren we direct met die energie te werken, zodat die beweging vitaler wordt en we op alle niveaus van ons wezen meer helderheid en balans ervaren.

Wanneer alles onderling verbonden is en er dus niet echt een begin en een einde is te vinden, hoe kies je dan je beoefening? Hoe kun je dan spreken van het creëren van een sterke basis(energie)?

Het antwoord op deze vraag gaf teacher Ning tijdens een workshop in november 2019 in Den Haag.

“The stomach is the controller of lungs & heart. This energy should go down. If it cannot go down, it causes problems in the chest area like cysts and tumors, stroke, heart & lung conditions.”

The pancreas is the controller of liver & kidneys. This energy should go upwards to connect to lungs and heart. When it is disturbed and flows downward instead, it causes problems in the prostate, ovaries and uterus, or for instance swollen legs.”

De maag, longen, hart, lever en nieren worden in de Chinese Geneeswijzen ervaren als de ‘basisorganen’. Wanneer de balans in deze 5 (Zhang)organen goed is, heeft dat een positief effect in je hele lichaam. Ze staan ieder namelijk ook weer in relatie tot andere elementen van ons lichaam, zoals onze huid, haar, botten, de andere organen et cetera. In deze logica geeft een verbetering van de energie in maag en pancreas een goede basis al deze 5 basis-organen en daarmee dus in je hele lichaam.

Een zelfde conclusie kun je trekken wanneer je beseft dat de maag en pancreas in de Chinese Geneeswijzen gekoppeld worden aan het element aarde – dat waar we op staan, de basis.

Dit lijkt misschien een wat abstract verhaal, maar het is eigenlijk heel praktisch. Zo beschouwt men in China het feit dat het COVID19-virus relatief snel onder controle is gebracht en er relatief weinig mensen aan zijn gestorven, een gevolg van deze praktijk. Traditionele Chinese artsen schrijven COVID19 patiënten namelijk veelal kruiden voor die de maag en pancreas ondersteunen. Hierdoor konden mensen sneller herstellen en hebben velen veel mildere klachten ervaren.

Maar niet alleen in ‘de strijd’ tegen COVID19, ook bij andere klachten kan het herstellen van de energie in maag en pancreas verlichting brengen. Te denken valt aan:

  • tinnitus,
  • geheugenverlies,
  • hoge bloeddruk,
  • spijsverteringsklachten,
  • pijn,
  • huidproblemen,
  • vochtophoping
  • en niet te vergeten alle problemen aan maag en pancreas zelf.

Wist je dat in de loop van ons leven onze organen wat uitlubberen? Met Medical Qigong oefeningen van sound- en self-healing kunnen ze hun werkelijke afmetingen weer terugvinden en daarmee komt ook een stuk elasticiteit en vitaliteit terug.

In januari 2020 start ik een online cursus waarin we de sound- en self-healing voor maag en pancreas gaan beoefenen, aangevuld met bewegingsoefeningen voor het versterken van de nierenergie. Alle informatie hierover vind je op de website van Qi Friends. Je bent van harte welkom!