fbpx

Wow, wat een ervarting! Het meest tot de verbeelding spreekt natuurlijk het ijsbad, maar ook de ademtechnieken bij de Iceman workshop mogen er zijn. En gezien de intense dromen die ik de nacht daarna had, was het duidelijk dat de fysieke ‘schok’ ook emotioneel en psychisch doorwerkte.

Voor wie de Iceman en de Wim Hof methode nog niet kent, even een heel korte introductie:

Wim Hof is een bijzonder mens die veel extreme inspanningen heeft geleverd die volgens de wetenschap niet mogelijk zouden zijn. Zo zit hij met gemak bijna twee uur in een ijsbad, wordt hij niet ziek van de e-coli bacterie en trotseert hij sneeuwstormen met ontbloot bovenlijf. Nu kun je denken ‘ja, dus?’, dat is dan een freak of zo? Nou nee. Het is wel een bijzonder mens, maar zijn boodschap is dat iedereen dit kan. Misschien niet tot in het extreme van zijn kunnen, maar iedereen kan veel meer controle krijgen over het lichaam: Mind over Body.

Een paar jaar geleden zag ik hier een documentaire over en vorig jaar leerde ik één van de instructeurs kennen. Op dat moment besloot ik in ieder geval een workshop mee te doen. Gewoon, om het te ervaren. Ik had geen verwachtingen en wow, was onder de indruk! En het werd heel liefdevol en met humor begeleid door Joris.

De lessen die ik meeneem?

Koud afdouchen

In ieder geval heb ik me voorgenomen om mij iedere ochtend weer koud af te gaan douchen. Eigenlijk is het niets nieuws; ik heb het als kind al geleerd van mijn grootvader en in Rusland is het heel gewoon om te ijsbaden. En dat hoor ik van meer mensen. Maar voor onze Westerse geest is het altijd fijn als we er een goede rationele verklaring bij kunnen geven en die is er.

Ons lichaam heeft namelijk een enorme veerkracht en één van de aspecten van die veerkracht is dat het heel goed is in het reguleren van onze temperatuur. Het enige is dat we die regulatie hebben laten verslappen. Iedere keer dat we het wat koud krijgen, zetten we de kachel wat hoger of we trekken een warmere trui aan. Alles om maar zo comfortabel mogelijk te zijn. Zo zetten we de interne verwarming eigenlijk uit en dat maakt ons lichaam lui. En net zoals je in een huis dat niet op orde wordt gehouden gebeurt, komen er in een lui lichaam vanzelf meer spinnenwebben, indringers en verval.

Een ander voordeel is dat je het spierweefsel van je bloedvaten versterkt. Dit is hetzelfde effect als wanneer je naar de sauna gaat en na de sauna direct het dompelbad in. Of, zoals ik in Finland wel heb gedaan; in de sneeuw gaat rollen. Dit zorgt ervoor dat je aderen heel snel samentrekken en zo train je dus eigenlijk die spierkracht. Minder kans dus op hart- en vaatziekten.

Reset de Mind

Zowel de ademtechniek als het ijsbad hebben een schokkend effect. En zo’n schok – mits goed begeleid – kan je even uit je bestaande patronen wippen. Het is net alsof de bestaande verbindingen in je hersenen even worden uitgezet – even is er een blanco veld – en in dat blanco veld kunnen er nieuwe verbindingen ontstaan. Ditzelfde heb ik meegemaakt en vele malen zien gebeuren in Healing. Veel effectiever vaak dan het uitspitten en onderzoeken van de oorzaak van je problemen en patronen. Misschien ben ik een beetje gek, maar ik houd er dus echt heel erg van.

Adem voor rust en Adem voor activiteit

In de workshop hebben we twee verschillende ademhalingen geoefend. Eentje om je systeem helemaal tot rust te brengen. En eentje om jiust activiteit in je systeem te brengen. Mooi hoe beiden hun plek krijgen en je eigenlijk weer leert om makkelijk te kunnen schakelen.

Rust in je syteem is belangrijk voor vertering, bijkomen en heling. Het is iets waaraan we in de Qigong ook veel aandacht aan geven. Veel mensen zijn vrijwel vergeten wat echt rust is en denken dat televisie kijken, gamen en appen daartoe behoren. Maar in je onderbewuste wordt er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen dat wat je ziet gebeuren en dat wat er echt gebeurt. Dus wanneer jij voor je rust naar The Game of Thrones gaat kijken, ervaart je lichaam dat heel anders en zal het stofjes aanmaken die ervoor zorgen dat je vecht- of vluchtreactie ieder moment volop aan kan. Je systeem is hartstikke actief dus.Weinig rust.

Maar er is dus ook een ademhaling die je inzet om je lichaam voor te bereiden op actie. Om alle systemen even wakker te schudden en te openen. Iets wat je iedere dag even kunt doen en wat een enorm positief effect heeft op je gezondheid. Als je hier meer over wilt weten moet ik je doorverwijzen, maar ik weet wel dat het mijn interesse heeft gewekt. Dus wie weet lees je er binnenkort nog meer over op deze site.

Focus

Essentieel  in de hele Wim Hof methode is Focus. In één van de vele filmpjes op Youtube geeft Wim Hof zelf aan dat dit eigenlijk het meest doorslaggevende element is in zijn methode. En ja, focus, daar ben ik groot fan van. Toen ik daar ruim vijftien jaar geleden mee begon, veranderde dat mijn wereld. Bijna al mijn lessen begin ik er heel kort even mee en zeg er dan ook bij dat dit de meest eenvoudige èn meest effectieve oefening is die ik ken om rustiger te worden in je hoofd.

Lichaamsbewustzijn

Al met al kun je zeggen dat de Wim Hof methode je helpt om meer lichaamsbewustzijn te krijgen. En dat kan in ons denkend bestaan geen kwaad. In contact met jezelf en met je eigen lichaam krijg je weer meer vertrouwen en kun je ook eigenlijk weer open en helder aanwezig zijn in ieder moment. En om het in Qigong termen te gieten; dan kan de Qi weer vrij stromen in je lichaam en dat zorgt voor herstel.

Wim Hof of toch Qigong?

Wat mij betreft hoeven er geen scheidslijnen te zijn. Er zijn mijns inziens meerdere wegen die naar Rome leiden en het is net wat bij jou past. Dat hoor ik ook van de Wim Hof instructeurs en assistenten zelf. Vaak maken ze zelf een combinatie, bijvoorbeeld met de Sedona methode om los te laten, of technieken die je meer lichaamsbewustzijn geven. Het is maar net wat jou het meeste aanspreekt. Wel kan ik je aanraden om bijvoorbeeld één tot hooguit drie technieken uit te kiezen om een wat langere tijd vol te houden. Want pas dan kan je echt het verschil gaan ervaren en krijgt die zo gewenste verandering vorm in je leven.