fbpx
Selecteer een pagina

Wat is Zhineng Qigong (Chi Neng Qigong)?

Wanneer ik op een feestje vertel dat ik qigong les geef, krijg ik vaak een vragende blik. Lang niet iedereen weet wat Qigong is en als ik daar dan ‘Zhineng’ aan toevoeg wordt het raadsel alleen maar groter.Het korte antwoord wat ik kan geven is dan: “Ken je Tai Chi?”​Over het algemeen knikken mensen dan vaag. Bijna iedereen heeft daar wel eens van gehoord. Of misschien gezien op reis in China. Over gelezen of zelf uitgeprobeerd. Hoe dan ook, de meeste mensen hebben wel een idee dat het om langzame bewegingen gaat, een soort meditatie.

“Qigong lijkt een beetje op Tai Chi. Het verschil is dat Tai Chi in feite een martial arts vorm is en Qigong zich richt op het behouden en herstellen van een optimale gezondheid.”

Onderstaand artikel is als je meer wilt weten dan dit. Misschien vraag je je af of het iets voor jou is en hoe het je kan helpen? Ik help je graag op weg.

​​Wat is Qigong ( Chi Kung)?

Qigong, of Chi Kung bestaat al meer dan 4000 jaar. Het is een eeuwenoude vorm van beweging ter ondersteuning van de gezondheid die heden ten dage wereldwijd beoefend wordt. De oorsprong ligt in China.

In het feodale China was qigong een gesloten systeem. Een qigong meester had hooguit 5 à 10 leerlingen. Wanneer die leerlingen zelf tot een bepaalde staat waren opgeklommen, konden zij zelf ook weer zo’n klein groepje studenten toelaten. Je kunt je wel voorstellen dat in zo’n systeem er vele honderden varianten van qigong (chi kung) zijn ontstaan.

Qigong is de pinyin vertaling van twee Chinese karakters. Het is goed om te weten dat ieder karakter een veld van betekenis behelst dat we nauwelijks echt goed kunnen vertalen in onze taal die veel eenpuntiger is. Globaal zou je echter kunnen zeggen:

Qi = levensenergie​Gong = beoefening, bekwaamheid, cultiveren

​Qigong is dan de beoefening van levensenergie, ofwel het leren beheren van de levensenergie. Behalve dat gong duidt op de beoefening, wordt het ook gebruikt in de zin van bekwaamheid. Wie zich qigong echt eigen maakt, heeft een hoog gong-fu niveau in qigong. Zo heeft een goede kok een hoog gong-fu niveau in koken en lekker eten bereiden. En een geslaagd ondernemer een hoog gong-fu niveau in ondernemen.

In de beoefening van qigong (chi kung) wordt gebruik gemaakt van vertraagde, vloeiende beweging. In deze beweging speelt de focus van de geest een belangrijke rol. Iedere beweging wordt met volledige aandacht uitgevoerd. Dit werkt verstillend en brengt rust en daarmee ook de opening en ruimte in bewustzijn om qi (energie) gewaar te worden. Een getrainde qigong master heeft uiteindelijk de beweging niet meer nodig en kan met de geest de energie versterken en beheren. Zowel in het eigen lichaam en systeem, als voor de ander.

​Verschillende vormen van qigong (chi kung)

Zoals gezegd zijn er vele honderden vormen van qigong (chi kung). In de tweede helft van de 20e eeuw hebben een aantal daarvan meer bekendheid gekregen in het Westen.

Een eerste onderverdeling is de traditie van waaruit de Qigong ontstaan is. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • ​Taoistische qigong
  • ​Boeddhistische qigong
  • Confuciaanse qigong
  • Medische qigong
  • Wushu qigong (martial arts)

​Vormen die in het Westen veel bekendheid genieten zijn de 8 Brokaten, Healing Tao, Shibashi en Zhineng Qigong.

​Voordat ik zelf bij Zhineng Qigong aanbelande, beoefende ik Shibashi als opstap naar Tai Chi. Een paar maanden na de overstap kon ik het verschil mooi ervaren.

​Toen ik net een half jaartje Zhineng Qigong beoefende en bestudeerde, werd me gevraagd om een qigong (chi kung) programma te verzorgen binnen een retraite. Vijf dagen iedere dag een uurtje qigong. Omdat ik nog wat onzeker was over Zhineng en of ik dat wel kon overbrengen in zulke korte tijd, besloot ik de mensen mee te nemen in de Shibashi vorm. Het is een heerlijke zachte workout waarin het hele lichaam strekt en beweegt. 

Uiteraard vertelde ik de deelnemers ook waar ik mee bezig was en dat ik Zhineng Qigong bestudeerde. Gedurende de vijf retraitedagen beperkte ik mijn eigen beoefening echter ook tot de Shibashi.

​Aan het eind van de retraite waren een aantal deelnemers nieuwsgierig geworden en ik besloot hen de Lift Qi Up Pour Qi Down uit de Zhineng te tonen. Toen ontdekte ik het verschil. In deze beoefening ervoer ik een enorme zachtheid, liefde en verzorging voor mezelf in verbinding met het universum. Door de manier waarop de geest geleid wordt ontstaat er verbinding tussen binnen en buiten, ben je meer bewust hoe dit de energie laat stromen en geef je voeding en koestering aan je eigen lichaam.

​Wat is Zhineng Qigong (Chi Neng Qigong)?

Een relatief jonge loot aan de eeuwenoude qigong boom is Zhineng Qigong (Chi Neng Qigong). Het is ontwikkeld in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw.

dr Pang Ming grondlegger zhineng Qigong

​dr Pang Ming

​Zhineng Qigong (chi neng qigong) is ontwikkeld door dr. Pang Ming. Deze bijzondere man werd van kindsaf aan ondergedompeld in de traditionele qigong vormen, tai chi en martial arts. Hij ging in de leer bij 18 verschillende grootmeesters en bereikte een hoog niveau in vele vormen.

Als hoogbegaafd student studeerde Pang Ming op zijn negentiende af als Westers arts aan de Medische Universiteit in Beijing. Hij was daarmee een van de jongste westers geschoolde artsen in China.

Na zijn studie ging Pang Ming direct werken als arts, terwijl hij ondertussen een studie Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) oppakte. Hierin koos hij voor de specialisatie acupunctuur. Over dit onderwerp schreef hij later negen boeken. Na afronding van zijn studie begon hij een diepgaand onderzoek naar qigong. Hij bestudeerde de verschillende vormen, las taoistische en boeddhistische teksten en onderzocht de connectie die hij daarin kon leggen naar de Westerse èn de Chinese geneeskunde.

​Gedurende vijf jaar van de culturele revolutie in China (die plaats vond tussen 1966 en 1976) verbleef dr. Pang Ming in een boeddhistische tempel nabij Beijing. Hier kon hij zich volledig concentreren op zijn onderzoek. Begin 1980 creëerde Dr. Pang Ming Zhineng Qigong. Deze qigong-vorm is ontdaan van alle overbodige bewegingen en kan door iedereen beoefend worden. Hij maakte het zo eenvoudig mogelijk en koos voor de meest effectieve bewegingen uit de verschillende qigong vormen die hij had onderzocht. Zhineng Qigong is een medische qigong die niet alleen gericht is op het behoud van gezondheid, maar ook op herstel van klachten.

​Het medicijnloze ziekenhuis

In 1988 ontstond een eerste centrum waarin Zhineng Qigong intensief werd beoefend. Het Huaxia Zhineng Qigong Clinic & Training Center, wat later in het Westen bekend is geworden als het eerste ‘medicijnloze ziekenhuis’. In 1992 en 1995 verhuisde het centrum, omdat het iedere keer uit zijn jasje groeide.

Hier kwamen vele duizenden mensen op zoek naar herstel van ziekte. Daar waar de artsen het hadden opgegeven en de verslechtering van de gezondheidstoestand hooguit konden vertragen, was er in het medicijnloze ziekenhuis bij 95% van de studenten juist verbetering of zelfs volledige genezing. Het boek 101 Miracles of Natural Healing van Luke Chan doet verslag van 101 mensen die dit hebben ervaren.

In dit centrum werd geen speciaal dieet gehanteerd en werden er geen medicijnen voorgeschreven. Het enige wat gedaan werd was intensieve beoefening van Zhineng Qigong. Hiermee werden 74 verschillende ziektes behandeld waaronder diverse vormen van kanker, verlamming, Parkinsons, diabetes, hartklachten, artritis en depressie.

Op zijn hoogtepunt had het medicijnloze ziekenhuis 600 mensen in dienst, waaronder 26 Westers geschoolde artsen. Velen die hier herstel ervoeren, wilden niets liever dan deze vorm van qigong en healing verdiepen en doorgeven. Zodat zoveel mogelijk mensen de voordelen kunnen ervaren.

Verhaal uit het medicijnloze ziekenhuis: Herstel van spierziekte

​Dhr Peng – onderdirecteur aan een prestigieuze school in Nanking

“Op een ochtend werd ik wakker en kon ik mezelf niet bewegen. Ik werd direct naar een ziekenhuis gestuurd en de artsen vertelden me dat de spieren in mijn lichaam krompen en broos werden. Ze noemden het een zwaar geval van polymyositis. Vier maanden later, voordat ik naar huis werd gestuurd, adviseerden ze me om heel voorzichtig te zijn thuis en vooral niet teveel te bewegen.Eenmaal thuis lag ik vooral veel op bed en nam ik medicijnen die me dik maakten.”​”Kon je oefeningen doen?”​”Nee, hoe meer ik bewoog hoe erger mijn spieren eraan toe waren. Mijn vrouw moest mij zelfs helpen om naar het toilet te gaan. Waar kon ik naar uitkijken? Eén van onze leraren met een vergelijkbare ziekte was binnen een jaar na de diagnose overleden – was ik de volgende?</p>​“Dus ging je Zhineng beoefenen?”​”Ja en nee, mijn eerste ervaring met Zhineng was niet positief. Een collega en vriend van me beoefende Zhineng en toen hij me de eerste keer Qi doorgaf, zwollen mijn spieren zelfs nog meer op. Ik was me er niet van bewust dat mijn spieren reageerden op de qi en werd bang om meer Zhineng te doen. Toch leerde die vriend mij de eenvoudige oefening van La Qi, het openen en sluiten van de handen en liet hij een boek over Zhineng bij me achter.Terwijl ik op bed lag, begon ik te lezen over Zhineng. Hoe meer ik erover las, hoe aannemelijker het werd. Ik begon mijn handen te openen en sluiten gedurende acht tot negen uur per dag terwijl ik continu wenste dat de qi in mij kwam. In het begin lag ik alleen maar in bed, maar langzaamaan verplaatste ik me naar een stoel om de bewegingen uit te voeren en later kon ik staan. Ondertussen leerde ik uit het boek ook andere Zhineng bewegingen.Na drie weken kon ik korte afstanden lopen en was ik gestopt met de dikmakende drugs. Ik had geen assistentie meer nodig bij de dagelijkse dingen. Toen het Centrum na de winterstop op 1 maart weer open ging, begeleidde mijn vrouw me daarheen. Als een vogel die vrij wordt gelaten uit zijn kooi, zo vrij en gelukkig voelde ik mij in het centrum en na twee maanden intensieve Zhineng training kon ik weer rennen en springen.”Terwijl hij dit vertelde sprong de schooldirecteur als een kind op en neer om aan te tonen dat hij alles weer kon.“Ga je Zhineng aan je leerlingen onderwijzen?”​”Ja zeker, aan iedereen die wil luisteren. Maar het zal niet gemakkelijk zijn.”​“Wat bedoel je? Je bent toch een levende advertentie voor Zhineng?”“Dat is waar, maar qi is een leeg concept als iemand het niet voelt. Om de qi te voelen en de voordelen ervan, moet men zich concentreren tijdens de beoefening van Zhineng. Hoe motiveer je mensen om zich te concentreren en om dit iedere dag opnieuw te doen? Dat is niet gemakkelijk. Bij mij vereiste het een levensbedreigende ziekte voor ik daartoe bereid was.

​Hoe Zhineng Qigong de wereld veroverde

​In 2001 werd het medicijnloze ziekenhuis gesloten op last van de overheid. Het waren met name problemen met de Falun Gong die de Chinese overheid deed besluiten om samenkomsten van meer dan 50 mensen voor beoefening van qigong te verbieden. Alhoewel Zhineng Qigong door de overheid erkend was als één van de meest effectieve vormen van zelfhealing, kon het geen uitzondering maken.

Maar, zoals teacher Xie me zo mooi vertelde; achteraf gezien is dat voor een heel aantal docenten die opgeleid waren in het medicijnloze ziekenhuis aanleiding geweest om naar andere wegen te zoeken. Zo werd iets wat in eerste instantie als negatief gezien kan worden opstap naar een nog veel groter netwerk.

Inmiddels beoefenen miljoenen mensen wereldwijd Zhineng Qigong (Chi Neng Qigong). In alle werelddelen, in vele landen. En hebben ook hier velen herstel van klachten ervaren. Een mooi voorbeeld is het verhaal van Bianca Molle.

​Herstel van Parkinsons

“In eerste instantie dacht ik ‘ah deze qigong is fantastisch en het lijkt me heerlijk om de Lift Qi Up Pour Qi Down oefening een half uurtje per dag te doen om me beter te voelen. Toen ik het advies kreeg om het drie uur per dag te gaan doen, kwam eerlijk gezegd het stoom uit mijn oren. Ik had echt zoiets van ‘nou ja zeg, hier heb ik me niet voor opgegeven, drie uur per dag!’ Maar toen ging ik een paar minuten zitten en dacht er nog eens over na. En dan wordt duidelijk dat de keuze heel gemakkelijk is. Wat is beter? Drie uur per dag qigong en dan verder kunnen met mijn leven? Of twaalf uur op de bank terwijl ik me rot voel en het steeds slechter wordt. Dus….en de drie uur blijken schitterend in te passen in mijn leven!”

​Uit eigen ervaring weet ik dat het verhaal van Bianca niet het enige is.

In Duitsland heb ik mogen ervaren hoe een vrouw met Parkinsons in eerste instantie niet anders kon dan in verkrampte foetushouding op een stoel te zitten, volledig afhankelijk. Maar ze had een enorme wilskracht om hier verandering in te brengen. Iedere retraite kwam ze weer en thuis oefende ze veel. En ik was getuige hoe ze drie jaar later voor het eerst in tien jaar weer kon rennen.

Wanneer je getuige mag zijn van dergelijke transformaties, van dat soort kippenvel momenten, dan kun je niet anders dan iedereen toewensen om Zhineng Qigong te ontdekken, te beoefenen en door te gaan.

Ik nodig je dan ook van harte uit op deze fantastisch mooie ontdekkingsreis.

Hallo, ik ben Wabke. De afgelopen twintig jaar heb ik mijn leven gewijd aan de studie en praktijk van meditatie, healing, ritueel en het werken met energie. Dit heeft ertoe geleid dat ik nu qigong les geef. Vijf ochtenden per week online (gratis) en wekelijkse lessen in Den Haag. Op deze website vind je filmpjes, overwegingen, oefeningen en meer. Ik hoop van harte dat het je helpt je eigen heelheid terug te vinden en te activeren.

Agenda

Alle lessen en workshops organiseer ik binnen Qi Friends. Met wekelijkse lessen in Den Haag, thema-ochtenden, workshops en een healing circle. Bovendien organiseren we programma’s met Chinese Qigong meesters. Dat kan echt een boost geven aan je eigen beoefening.