fbpx

“Misschien ben ik te laat begonnen met Zhineng Qigong beoefening’, zo schreef een studente mij onlangs. Zij liet mij weten dat in haar lichaam borstkanker was geconstateeerd en vroeg hoe Zhineng haar kan ondersteunen?

Mijn eerste reactie was direct: het is nooit te laat!

Drie jaar geleden heb ik van dichtbij mee mogen maken hoe een goede vriendin een vergelijkbare diagnose ontving. En wat er dan gebeurt. Het medische circuit gaat direct in de vijfde versnelling, terwijl je eigenlijk nog nauwelijks beseft dat dit over jou gaat. Je systeem schakelt alle beveiliging in en het kan bijna niet anders dan dat je dissocieert van het hele verhaal en ‘laat het maar over je heen komen’. Inclusief alle ups en downs. Het herhalen van je verhaal. De onderzoeken en gesprekken met artsen. En zeker voor wie al bekend is met alternatieve geneeskunde, therapie en spiritualiteit: ‘Had ik dit kunnen voorkomen?’ en ‘Waarom ik?’

Je wereld en je hele bestaan wordt geschud.

What to do?

Op die vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Een onderzoek naar enkele honderden gevallen van spontane genezing van kanker blijkt dat er vele verschillende methoden zijn en ieder een eigen verhaal heeft. Het belangrijkste is dat het congruent is met wie jij bent en wat bij jou past. En ik wens je ook enorm toe dat je tenminste één iemand kent die jou echt kan steunen en die echt in je gelooft.

In een gesprek met de vriendin die nu drie jaar terug kan kijken en vanuit mijn ervaring in Zhineng Qigong kom ik tot de volgende tips:

 • Bereid je goed voor op artsgesprekken.
  Probeer van tevoren je in te lezen op mogelijke behandelingen, slagingspercentages e.d. En schrijf je vragen op een briefje, zodat je dat als houvast hebt als je daar zit. De arts heeft zijn of haar protocol; jij hebt het jouwe en dat is minstens zo belangrijk.
 • Vanuit mijn persoonlijke achtergrond zou ik zeker naar voeding kijken.
  • Suiker – en ook alle suikervervangers – zou direct volledig van mijn lijst worden geschrapt. Als je dat niet gewend bent is dat best even wennen en zul je zien dat in heel veel producten suiker is verwerkt, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het prima mogelijk is. En sowieso kom je lekkerder in je vel te zitten als je er minder van gebruikt.
  • Op het internet kun je tal van artikelen vinden over ‘wondermiddelen’. Het lijkt me dat er niet echt één wondermiddel bestaat, maar het gebruik ervan kan natuurlijk wel ondersteunend werken. Kurkuma bijvoorbeeld. Voedingssuplementen. Ondersteuning van je immuunsysteem. Etc.
 • Probeer zo vaak mogelijk innerlijke vrede te ervaren.
  Dat je met je geest in een achtbaan komt is niet te voorkomen. Natuurlijk maak je je zorgen. Je bestaan wordt op zijn grondvesten geschud, dus dat is allemaal niet vreemd. Dat kan niet anders. Tegelijkertijd is het zo dat je het zelfherstellend vermogen van je lichaam vooral activeert wanneer je ontpant en je geest tot rust komt. Je maakt dan contact met een wezenlijke onderlaag in jezelf – een stille innerlijke ruimte van waaruit jouw leven ontspringt. Vanuit die kern, vanuit die stilte, vanuit die rust, kan een nieuwe balans ontstaan. In de geest èn in het lichaam. Om die rust en stilte te bereiken kun je diverse methoden gebruiken, waaronder Zhineng Qigong, ontspanningsoefeningen, focus en meditatie.
 • Bouw een qi veld op voor ieder ziekenhuisbezoek
  Een qi veld opbouwen is een goede gewoonte voor iedereen en eens te meer wanneer je te maken krijgt met ziekenhuisbezoeken. Een qi veld opbouwen is zoiets als je innerlijke rust vinden en van daaruit een positieve intentie te geven aan dat wat voor je ligt. Zo bereid je niet alleen jezelf voor om in een zo optimaal mogelijke staat te functioneren, maar ook de omgeving. Zo kun je bijvoorbeeld de intentie geven dat alle betrokkenen – artsen, verpleging, jijzelf, de mensen die je bijstaan etc – in dat qi veld optimaal functioneren en jouw gesprek of behandeling optimaal verloopt. Uiteraard kun je dit op vele manieren vorm geven.
 • Geef positieve informatie aan je medicijnen en chemo.
  Alle materie reageert op informatie. De Japanse dr Masaru Emoto heeft prachtig in beeld gebracht hoe de vorm van waterkristallen totaal verschilt naar aanleiding van de informatie – de gedachte – die ernaartoe gestuurd wordt. Ditzelfde geldt voor de medicijnen en eventuele chemo. In Zhineng Qigong werken we met La Qi / Fa Qi om energie en informatie te sturen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf jouw manier bedenken. Waar het om gaat is dat je vanuit een ontspannen geest je voorstelt dat de medicijnen, de chemo, maar uiteindelijk ook alle voedsel en andere zaken die je tot je neemt, jouw genezend vermogen versterken. Dat ze je helpen schoon te worden en helder, licht en stralend.
 • Beoefen Zhineng Qigong
  Van Zhineng Qigong bestaan inmiddels vele honderden tot duizenden gevallen van spontane genezing. De Zhineng Qigong meester uit China raden in het geval van kanker aan om veel te oefenen. Enerzijds om de werking van de oefeningen. Maar ook om je geest te sterken. Het traint je wilskracht, geeft de broodnodige innerlijke rust en zorgt ervoor dat de energie stroomt. Zhineng Qigong oefeningen zijn zacht en blijken zelfs prima te werken wanneer je voorstelt dat je ze doet.
 • Open je hart
  Vind wegen om je hart te openen. Of zoals ze in Zhineng Qigong zo mooi zeggen ’to dissolve the stones of the heart’. Als je een partner hebt, neem elkaar dan in vertrouwen om beiden je allerdieptste geheimen te delen. Accepteer, omarm en laat los alles wat nog zwaar op je hart ligt. Inclusief de kanker. En ja, ik weet dat dit niet direct lukt aan het begin, maar neem het mee voor wanneer er weer iets van rust is terug gekeerd in je leven. Download trouwens gerust mijn gratis minitraining waarin ook een oefening om je hart te openen.
 • WEES LIEF VOOR JEZELF!
  Last but not least: wat ik je echt vanuit het diepst van mijn hart toewens: WEES LIEF VOOR JEZELF! Wees lief voor je lichaam. Wees zacht, zelfs al voelt het in het begin misschien alsof het je verraden heeft.  Wees lief voor jezelf als je de weg dreigt kwijt te raken in een tombola van emoties. Wees zacht en oordeel niet.

Heb je vragen hierover? Neem gerust contact op.