fbpx
Selecteer een pagina

Zhineng Qigong (Chi Neng Qigong) of chi kung, what’s in a name?

Laatst was ik op een verjaardag en vroeg iemand mij wat ik nu eigenlijk doe? Toen ik vertelde dat ik qigongles geef, volgde direct de vraag ‘wat is dat?’

Meestal vraag ik dan of men wel Tai Chi kent? Dan komt er een blik van (vage) herkenning. En kan ik zeggen dat Tai Chi de martial arts vorm is en Qigong de gezondheidsvorm. Of dat het ook wel Chinese Yoga wordt genoemd. Dat Yoga uit India komt en Qigong uit China.

Voor de meeste mensen is het daarmee klaar. Bij anderen wordt de nieuwsgierigheid geprikkeld. Dus laten we eens kijken.

Wat is Qigong?

Qigong of Qi gong zijn eigenlijk twee woorden.

Qi staat voor levenskracht en energie. Het wordt ook wel als ‘ki’ geschreven, en staat binnen de yoga bekend als prana. Tenminste…..het is niet helemaal eerlijk om deze termen één op één uit te wisselen, want er zijn ook zeker nuance verschillen.

Gong staat voor beoefening. Je vindt het woord oa terug in ‘gong-fu’. In China is gong-fu de mate waarin je een bepaalde kunst of activiteit beheerst. Een topkok heeft een hoog gongfu in koken, een topsporter heeft een hoge gongfu in zijn discipline.

Qigong is dus het beoefenen van levenskracht.

Qigong, Qi Gong of Chi Kung?

Of je nu qigong, qi gong of chi kung ziet staan, dat maakt niet zoveel uit. Het zijn verschillende schrijfwijzen voor één en hetzelfde woord.

Welke vormen Qigong bestaan er?

Van oorsprong werd qigong doorgegeven van één meester op een klein groepje uitverkoren leerlingen. Wanneer die leerlingen op hun beurt meester werden, gaven ook zij het weer door.

Aangezien qigong al ruim 5000 jaar op die manier wordt doorgegeven, begrijp je al snel dat er misschien wel duizenden vormen zijn. Want iedere leerling voegt iets van zichzelf toe, of maakt er weer een heel nieuwe variant op. En zo ontstaat een enorme waaier aan mogelijke vormen.

Een aantal van deze vormen is met name in de vorige eeuw in het Westen bekend geworden. Dit zijn bijvoorbeeld de 8 Brokaten (Ba Duan Jin), Qigong Shibashi, en Healing Qigong.

Zhineng Qigong en Chi Neng Qigong?

De lessen die je op deze website aantreft zijn in de traditie van Zhineng Qigong, wat je ook kunt tegenkomen als Chi Neng Qigong. Wat het verschil daartussen is? Niets. Behalve een onenigheid tussen twee mensen waarna ieder van hen een eigen instituut begon of voortzette. Onder een eigen naam.

Zelf ben ik bij de Zhineng Qigong binnen gekomen, dus zo schrijf ik het meestal. Maar in Chi Neng Qigong vind je precies dezelfde oefeningen. En zelfs kun je, als je in de Engelse taal gaat Googlen, op zoek naar Chi-Lel. Dat was de alleereerste naam die werd gebruikt toen het bekend werd in de Westerse wereld.

Wat is Zhineng Qigong?

De toevoeging van ‘Zhineng’ geef de richting aan van deze vorm van Qigong. Net als qi – gong, is het eigenlijk ook zhi – neng; twee woorden. Waarbij Zhi zoveel betekent als wijsheid. En Neng staat voor jouw volledige potentieel. Alles samengevat is Zhineng Qigong dus:

“de beoefening van levenskracht met als doel jouw volledige potentieel in te zetten en tot wijsheid te komen”

Het is een vorm van Qigong die in de jaren ’80 van de vorige eeuw is ontwikkeld door dr. Pang Ming. Hij ontwikkelde niet alleen een nieuwe set van bewegingen, maar beschreef ook een complete theorie over de holistische eenheid van materie, energie en informatie. Over hoe het menselijk leven en bewustzijn werkt. En hoe we daar beter gebruik van kunnen maken. Voor een optimale gezondheid van lichaam en geest. Want:

“Mastery of Qi is achieved through Mastery of Consciousness”

 

Qigong is de kunst van het verfijnen en beheren van levensenergie. Daarmee creëer je een gezonde balans op fysiek èn psycho-emotioneel niveau. Het is een eeuwenoude zelfzorg methode waarmee je dat wat gezond is in jou versterkt.

Andere artikelen om verder te lezen: