fbpx
Selecteer een pagina

Tip: Zhineng Qigong om beter te slapen

Vannacht kon ik niet slapen. Een paar drukke dagen en nog veel praten en plannen maken net voor het slapen gaan, zorgden voor teveel onrust in lichaam en geest. En dan was de beoefening van Zhineng er daardoor ook nog bij ingeschoten! 🙁

Na wat heen en weer gedraai, besloot ik de tijd anders te gebruiken. Niet een slaap-gong, waarover ik in een les of een ander artikel nog wel eens zal vertellen. Nee, gewoon de Lift Qi Up Pour Qi Down. Maar dan liggend. Zonder te bewegen. In de geest iedere beweging volgen en net doen alsof.

Het resultaat? Ik voelde met iedere beweging de spanning uit mijn lijf stromen. Ik begon diep te gapen. De energie kwam weer in een zachte stroom. De geest werd rustig. En na één ronde kon ik inderdaad met een paar minuten wegzakken in een slapende toestand. Om vanochtend heerlijk uitgerust wakker te worden.

En als het slapen dan nog niet was gelukt? Dan had ik het nogmaals herhaald. Want zelfs al zou de slaap niet direcht komen; de beoefening op deze wijze zorgt toch voor ontspanning en het stromen van de energie. En dat helpt om uit te rusten. En om weer vitaliteit op te doen.

Trouwens, dit is niet alleen een tip voor wanneer je niet zo goed in slaap kunt komen. Het werkt ook prima als je in een trein of vliegtuig zit! Het enige is dat wanneer je dan diep moet gapen, je het maar op een soort zuchten moet houden. Anders word je zo aangestaard. 😉

Qigong is de kunst van het verfijnen en beheren van levensenergie. Daarmee creëer je een gezonde balans op fysiek èn psycho-emotioneel niveau. Het is een eeuwenoude zelfzorg methode waarmee je dat wat gezond is in jou versterkt.

Andere artikelen om verder te lezen: